خدمات پرستاری و مراقبتی

نکات مهم برای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد

مرگ ناگهانی نوزاد وضعیتی می باشد که به طور غیر منتظره و بدون دلیل برای یک نوزاد به وجود آمده و باعث مرگ او می شود، که به این پدیده سندروم مرگ ناگهانی نوزاد می گویند. در این مقاله از مجله ایبک نکات مهمی را برای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد برای تان بیان خواهیم کرد تا بتوانید به این وسیله  اقدامات ساده خطر مرگ ناگهانی نوزاد را کم کنید.

سندرم مرگ ناگهانی نوزاد

سندروم مرگ ناگهانی نوزاد که به اختصار SIDS هم نامیده می شود، مرگ نابهنگام نوزاد در خواب است، که بدون برجای گذاشتن عارضه ای در بدن نوزاد و همچنین پیش بینی قبلی پزشک، برای نوزاد اتفاق می افتد. به این بیماری مرگ تختخواب یا مرگ گهواره هم می گویند، زیرا اکثراً در نوزادانی اتفاق می‌افتد که در روی تختخواب هستند.

این بیماری در نوزادان پسر بیشتر شایع است. عامل بیماری سندروم مرگ ناگهانی نوزاد، شناخته نشده ولی دانشمندان منشاء این بیماری را شناسایی کردند که می توان از موارد زیر نام برد:

  • نقص مغزی مادرزادی
  • عفونت تنفسی نوزاد
  • تولد زودرس
  • وزن کم در هنگام تولد
  • گرمای بیش از اندازه در هنگام خواب
  • خوابانیدن کودک در تختخواب غیر ایمن
  • نوزادانی که در معرض دود دخانیات در هنگام خواب هستند.
  • خوابیدن نوزاد روی سینه، یعنی نباید فشاری در هنگام خواب روی قلب نوزاد باشد.
  • قرار گرفتن در معرض عوامل استرس زا
  • عوامل ژنتیکی
  • ختنه نوزاد
  • نارسایی قلبی نوزاد

از عواملی که می‌تواند باعث این بیماری شود ختنه نوزاد است. زیرا نوزاد با ختنه کمی خون از دست می دهد که اینکار باعث افت فشار خون نوزاد شده و منجر به سکته قلبی می شود. نوزادانی که هنوز به طور کامل قلب آنها رشد نکرده و یا دارای نارسایی قلبی هستند در معرض این بیماری می باشند.

مرگ ناگهانی نوزاد

نکات مهم برای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد

برای جلوگیری از خطر مرگ ناگهانی نوزادان می‌توانید با انجام اقداماتی ساده این خطر را کاهش دهید که در ادامه برایتان آنها را توضیح خواهیم داد:

  1.   نوزاد را به پشت بخوابانید.
  2. صورت و سر نوزاد را در هنگام خواب نپوشانید.
  3. از کشیدن سیگار در کنار نوزاد خودداری کنید.
  4.  تختی که برای نوزاد استفاده می کنید باید دارای استانداردهای ایمنی باشد.
  5. با نوزاد در یک اتاق بخوابید.
  6. به نوزاد شیر بدهید.
  7. از وسایل اضافه در روی تخت نوزاد استفاده نکنید.
  8. از تشک مناسب و سفت استفاده کنید.
  9. هیچگاه کودک را زیر پتو های بزرگ و یا روی کاناپه نخوابانید.
  10. به نوزاد لباس گرم مناسب بپوشانید.
  11. اطمینان پیدا کنید که پرستار می داند چگونه از نوزاد شما در برابر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد، به خوبی محافظت کند.

۱- نوزاد را به پشت بخوابانید.

ایمن ترین وضعیتی که می توانید نوزاد را بخوابانید، خوابیدن به پشت است اگر نوزاد در روی شکم و پهلو بخوابد احتمال خطر مرگ ناشی از SUDI و یا حوادث مرگبار خواب بیشتر خواهد بود.

اگر کودک می تواند بغلتد، یعنی در حدود ۴ تا ۶ ماهگی، باید به همین وضعیت کودک را بخوابانید ولی این اجازه را هم به کودک بدهید که خودش موقعیت خواب خود را انتخاب کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  چگونه به راه رفتن کودک کمک کنیم؟ | کمک گرفتن از پرستار کودک

۲- صورت یا سر نوزاد را هنگام خواب نپوشانید.

وقتی کودک را در روی تخت می خوابانید باید او را در پایین تخت خواب بگذارید طوری که پاهای او به انتهای تخت نزدیک باشد. ملحفه های تخت را هم باید محکم در زیر تشک بگذارید، تا سر کودک را نپوشاند. می توان به جای پتو از کیسه خواب نوزاد هم استفاده کرد.

۳- از کشیدن سیگار در کنار نوزاد خودداری کنید.

شواهد نشان می‌دهد که قرار گرفتن نوزاد در معرض دود سیگار می تواند به او آسیب زیادی برساند. حتی سیگار کشیدن در کنار زن باردار می تواند بعد از تولد نوزاد، احتمال خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد و یا حوادث مرگبار دیگر را در نوزاد افزایش دهد. ارتباطی قوی بین مرگ ناگهانی نوزاد و سیگار کشیدن در کنار نوزاد و یا حتی وقتی که والدین از فرزند دور هستند، وجود دارد.

اگر ترک سیگار برای شما سخت است، می‌توانید از یک متخصص برای ترک اعتیاد کمک بگیرید و یا با یک روانشناس گفتگو کنید و راه حلی مناسب برای این مشکل پیدا کنید.

۴- از تختی استفاده کنید که دارای استانداردهای ایمنی باشد.

فقط تخت هایی که دارای استانداردهای ایمنی هستند به طور دقیق ساخته شدند و برای کودک مناسبند. تختخواب هایی که استاندارد هستند، معمولاً یک برچسب داشته که مشخصات تخت را کاملاً در آن توضیح داده اند. در هر شرایطی باید تخت را بررسی کنید و از ایمنی و مطابق بودن تخت با استانداردها، اطمینان پیدا کنید. تختخواب هایی که استاندارد ندارند می‌توانند خطر زیادی برای نوزاد شما داشته باشند، مانند استفاده از رنگ هایی که حاوی سرب هستند و یا شکاف هایی که ممکن است کودک در آن گیر کرده و حتی کناره هایی که خیلی پایین بوده و کودک احتمال دارد از آن بالا برود.

۵- با کودک خود در یک اتاق بخوابید.

کودک را در شش ماه اول زندگی خود، برای خواب شبانه و یا حتی روزانه در یک اتاق خواب تنها نگذارید، و در این شرایط همیشه کنار او باشید.

۶- به نوزاد خود شیر بدهید.

شیر دادن به نوزاد می تواند نیمی از خطرات مربوط به سندروم مرگ ناگهانی نوزاد و حتی حوادث مرگبار خواب را کم کند. کودک شما از شیر مادر تغذیه می کند و یا با شیشه شیر به او شیر می دهید،  فرقی ندارد، باید حتماً از روش های خواب ایمنی پیروی کنید.

۷- از وسایل اضافه در روی تخت نوزاد استفاده نکنید.

هیچگاه در روی تخت کودک از اسباب بازی های نرم، ضربه گیر تخت، تشک و بالش اضافه، پوست گوسفند و.. استفاده نکنید ممکن است نوزاد در هنگام خواب غلتیده و به وسیله اجسام نرم پوشیده شده و خفه شود.

۸- از تشک مناسب و سفت برای کودک استفاده کنید.

تشک کودک را بررسی کنید و از نداشتن شکاف بین تشک و لبه تخت اطمینان پیدا کنید. زیرا احتمال دارد که سر کودک در هنگام خواب در شکاف گیر کند. اگر از تختی استفاده می کنید که قابل حمل است، باید از تشک نازک، سفت و مناسب در آن استفاده کنید. هیچگاه در تخت کودک تشک دوم اضافه نکنید.

۹- کودک را در زیر پتو های بزرگ و روی کاناپه نخوابانید.

خوابانیدن کودک در روی مبل بدون اینکه کسی کنار او باشد بسیار خطرناک است. موقعیت هایی که امکان دارد کودک شما در خطر باشد شامل مواردی مانند: گیر کردن بین بالشت ها، سر خوردن زیر پتو های بزرگ و یا قرار گرفتن در بین دیوار و تشک می باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل اضطراب دندانپزشکی در کودکان چیست و والدین چه وظایفی دارند؟

دقت داشته باشید که نباید کودک خود را بدون نظارت اشخاص دیگر در کالسکه بخوابانید.

۱۰- به کودک لباس گرم مناسب بپوشانید.

گاهی گرمای زیاد می تواند دلیلی برای خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد باشد و حتی باعث حوادث مرگبار در خواب خواهد شد. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید لباس کودک در هنگام خواب است، که باید ابتدا بررسی کنید و ببینید خودتان در این دما با چه لباسی به رختخواب می روید؟ و با کمک این راهنما، از لباس مناسب برای کودک در هنگام خواب استفاده کنید.

اگر برای خواب کودک از کیسه خواب استفاده می کنید نیازی به پتو و یا ملحفه در روی آن نیست. صورت و سر کودک را بدون پوشش بگذارید زیرا این کار به کودک شما اجازه خواهد داد تا خنک شده و بیش از اندازه گرم نشود. در صورتی که دست و پای کودک شما کمی خنک است به هیچ وجه نگران نباشید.

۱۱- اطمینان پیدا کنید که پرستار از شیوه های خواب ایمنی نوزاد اطلاع دارد.

باید مطمئن باشید که پرستار کودک شما از شیوه های خواب ایمنی برای نوزاد اطلاعات کافی دارد. امکانات خواب در محیطی که کودک را قرار می دهید باید حتماً با دقت بررسی شده و از وضعیت ایمنی خواب کودک اطمینان پیدا کنید. اگر اولین بار است که کودک خود را با پرستار تنها می گذارید از پرستار در مورد چیدمان مناسب برای تخت کودک سؤالاتی بپرسید تا اطلاعات او را ارزیابی کنید.

علائم بیماری سندرم مرگ ناگهان نوزادان چیست؟

تقریباً می توانیم بگوییم مرگ هایی که از این بیماری ناشی می شوند هیچ علامتی نداشته و بدون علائم قبلی هم اتفاق می افتند. معمولاً مرگ ناگهانی نوزاد وقتی اتفاق می افتد که شما تصور می کنید نوزاد خواب است. این بیماری علامت قابل توجهی ندارد و برای کودکان و نوزادانی اتفاق می افتد که شما تصور می کنید سالم هستند ولی به طور غیر منتظره و ناگهانی با این اتفاق رو به رو می‌شوید.

چه وقت باید با امداد پزشکی تماس بگیریم؟

اگر متوجه شدید که کودک تکان نمی خورد و یا نفس نمی کشد باید سریعاً احیای قلب ریوی را شروع کرده و با شماره ۱۱۵ اورژانس تماس بگیرید. والدین و پرستار نوزاد باید نحوه انجام احیای قلبی را بداند.

سندروم مرگ ناگهانی نوزاد را چگونه تشخیص می دهند؟

همانطور که در ابتدا هم برایتان توضیح دادیم علت این بیماری با کالبدشکافی قابل تشخیص نیست با این حال با اطلاعاتی که از کالبدشکافی بدست می آید می توان دانش کلی در مورد این سندروم مرگ ناگهانی نوزاد پیدا کرد. پزشک قانونی در صورتی که نتواند مرگ را توجیه کند دستور کالبدشکافی خواهد داد.

مرگ ناگهانی نوزاد

سخن پایانی

بیماری سندروم مرگ ناگهانی نوزاد هیچ دلیل مشخصی ندارد و همیشه هم نمی توانید از آن جلوگیری کنید با این حال باید اقدامات لازم را برای کاهش خطر این بیماری انجام دهید. در هنگام بارداری به پزشک مراجعه کرده و بعد از زایمان هم باید پزشک اطفال کودک را معاینه کند. نکاتی را که در این مقاله از مجله ایبک برایتان توضیح دادیم رعایت کنید تا در حد امکان خطر این بیماری را کاهش داده باشید.

نکات مهم برای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

علائم بیماری سندرم مرگ ناگهان نوزادان چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا