احترام به سالمند توسط پرستار | چگونه به سالمندان احترام بگذاریم؟
سالمندان دوران کودکی و جوانی خود را پشت سر گذاشته و به دوران کهنسالی رسیدند. افرادی که در کودکی توانایی و شایستگی های خود را به درستی بشناسند، مسلماً در سالمندی هم زندگی پر معنا و خوبی دارند و می توانند با استفاده از موقعیت ها و فرصت های جدید در راه تکامل و تکمیل راه درست زندگی خود، قدم بردارند و موقعیت های خودشان را در خانواده و جامعه محکم کنند.
گاهی نیاز است برای برقرار کردن ارتباط درست با سالمند، کمی آموزش ببینید. شاید تصور کنید که وقتی می گوییم احترام به سالمند، منظور ما فقط احترام به والدین است ولی اینطور نیست. شما باید اگر در اتوبوس هم با سالمندی برخورد کردید به او احترام گذاشته و جای خود را به او بدهید. محبت به سالمندان نشانه شخصیت والای شماست.
نسل جوان باید درک کنند که چگونه می توان به بزرگترها احترام گذاشت و به حرف آنها گوش کرد. سالمندان عزیز باید مورد احترام اعضای خانواده باشند تا سلامت روان و جسم آنها تضمین شود. اگر سالمند شما قادر نیست کارهای روزانه خود را انجام دهد باید به آنها کمک کنید. بعضی از این عزیزان ممکن است دچار مشکلات حرکتی، بیماری، مشکلات حافظه و یا آسیب دیدگی های دیگر باشند و به کمک شما نیاز داشته باشند. باید با توجه به توان خود، به سالمند کمک کرده و در صورت نیاز برای او پرستار استخدام کنید. مراقبت اصولی و طولانی از سالمند، به سلامت روح و روان او کمک می کند.
چرا باید به سالمندان احترام بگذاریم؟
باید به این موضوع توجه کنید که سالمندان دارای ذهن ضعیفی هستند و ممکن است کوچکترین چیزی باعث ناراحتی و رنجش آنها شود. بیشتر سالمندان از بی توجهی اطرافیان رنج می برند و متاسفانه این حس در بین افراد سن بالا، بسیار رایج است. به این نکته توجه کنید که سالمندان اطلاعات و دانش زیادی برای انتقال دادن به نسل های بعدی دارند، این اطلاعات می تواند در مورد رویدادهای تاریخی و یا در مورد مسائل زندگی باشد. پس اگر شخصی را برای او استخدام می کنید، حتماً باید مطمئن باشید که پرستار به سالمند شما احترام گذاشته و به صحبتهای او گوش می کند. این کار میتواند تأثیر بسیار مثبتی بر روی سالمند شما داشته باشد. مخصوصاً اگر فرد دچار بیماری های خاصی مثل آلزایمر باشد.
وظیفه خانواده و پرستار در برابر سالمند چیست؟
نیاز سالمند با کودک، کاملاً فرق می کند و البته نیاز سالمندان با یکدیگر هم متفاوت است. در صورتی که شما مراقب سالمند هستید، باید با روش صحیح برخورد و نگهداری از این عزیزان کاملاً آشنایی داشته باشید. روش هایی که برای سالمندان باید به کار بگیرید کاملاً گسترده است. مثلاً بعضی از سالمندان قادر هستند کارهای شخصی خود را انجام بدهند ولی بعضی دیگر نیاز به مراقبت های بیشتری دارند.
مهمترین نیازهای سالمندان چیست؟
به این موضوع مهم توجه کنید که نیاز یک سالمند فقط غذا خوردن و یا رسیدگیهای فیزیکی نیست، بلکه گاهی نیازهای روحی، روانی سالمند اهمیت بیشتری دارد. گاهی لازم است با آنها صحبت کنید تا خلق و خوی ایشان تغییر کند و احساس خوبی را هم در این عزیزان ایجاد کنید. مراقب سالمند وظیفه دارد به تمام نیازهای فرد رسیدگی کند. در این مقاله از ایبک، مهمترین نیازهای یک سالمند را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.
۱- رسیدگی به نیاز های پزشکی سالمند
توجه به سلامتی سالمند جزو کارهای مهم مراقبت است. اگر پرستاری از سالمند را عهده دار هستید، باید زمان معین و مشخصی را برای چکاپ او قرار داده و او را نزد پزشک ببرید تا مشکلی برای او ایجاد نشود. اگر هم سالمند شما دارو مصرف می کند، باید بر مصرف داروهای او نظارت کنید.
در صورتی که متوجه شدید سالمند شما درد دارد و یا مشکل جسمانی پیدا کرده، حتماً با پزشک مشورت کنید. اگر دارو های داده شده برای سالمند شما ایجاد مشکل کرده، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا برای داروها، جایگزینی در نظر بگیرد.
۲- برنامه مراقبتی برای سالمندان آماده کنید.
توصیه می کنیم حتماً برای سالمند یک برنامه مراقبتی آماده کنید تا بتوانید به روند بهبودی او کمک کرده باشید. شاید این برنامه چندساعتی بیشتر وقت شما را نگیرد، ولی میتواند باعث نشاط سالمند شده و به او آرامش بدهد.
۳- وقت خود را با سالمند بگذرانید.
یکی دیگر از وظایف مهم مراقب این است که وقت خود را با سالمند گذرانده و با او صحبت کند. سالمندان علاقه زیادی به صحبت کردن داشته و دوست دارند از خاطرات و تجربیات خود با دیگران در میان بگذارند. البته این کار باعث بهبودی حافظه آنها هم خواهد شد. پس برای اینکه کیفیت زندگی سالمندان را بهبود ببخشید، بهتر است به او کمک کنید تا خاطرات را یادآوری کند. والدین، فرزندان خودشان را با سختی بزرگ کردند و زندگیشان را رونق بخشیدند، پس فرزندان هم باید در هنگام سالمندی به آنها احترام بگذارند. در صورتی که کوچکترین بی احترامی به این عزیزان انجام شود، باعث ضربه روحی بزرگی به آنها خواهد شد.
۴- نیازهای اولیه سالمند را برطرف کنید.
گاهی ممکن است سالمند به دلیل مشکلات حرکتی و حافظه، قادر به برطرف کردن نیازهای خود مانند نظافت، غذا خوردن ، حمام کردن و… نباشد. مراقب سالمند، باید به شکل منظم، تغییرات را در سالمند دیده و به او کمک کند. ممکن است سالمند نسبت به قبل نیاز بیشتری به کمک داشته باشد. گاهی افراد در سن پیری دچار بی قراری می شوند. باید در رفتار سالمند دقت و تأمل کنید و دلیل این بی قراری ها را پیدا کنید. شما می توانید با رفع یک نیاز کوچک، آنها را شاد و خوشحال کنید.
۵- همراهی و مصاحبت با سالمند
یکی از مواردی که ممکن است گاهی مراقبین سالمندان به آن توجه نکنند، تنهایی سالمند است. تنهایی می تواند باعث استرس، مشکلات جسمی و روحی برای سالمند شود. در صورتی که از سالمند مراقبت میکنید حتماً باید با او مصاحبت و همراهی کرده و رابطه خود را با او تقویت کنید.
۶- انجام دادن کارهای منزل
بیشتر سالمندان قادر نیستند کارهای منزل را انجام دهند و برای انجام این کار ها، نیاز به کمک دارند. باید برای نظافت محل زندگی و همچنین تعمیرات سادهای که ممکن است در منزل نیاز باشد، به سالمندان کمک کنید. اگر پرستار سالمند استخدام کرده اید باید مطمئن باشید که می تواند از وسایلی مانند جاروبرقی، ماشین ظرفشویی، ماشین لباسشویی و… استفاده کند، تا خودش به تنهایی کارهای منزل را انجام داده و خانه را تمیز کند. تعمیرات کوچکی مثل عوض کردن لامپ و… را انجام دهید، شاید سالمند شما قادر به انجام این کارها نباشد. باید پرستاری استخدام کنید که با تجربه و خوب بوده و بتواند در کارهای ساده به سالمند شما کمک کند.
۷- زمان مصرف داروی سالمند را کنترل کنید.
سالمند به دلیل کهولت سن، ممکن است از داروهای زیادی استفاده کند زیرا معمولاً در سن پیری افراد دچار بیماری های مزمن میشوند که نیاز به مصرف دارو دارند. تداخل دارویی و یا مصرف کردن دوز بیشتر دارو ممکن است برای سالمند شما خطرناک باشد، پس باید در مدیریت مصرف دارو به سالمند خود کمک کنید. شاید بهتر باشد یک سیستم یادآوری برای او تهیه کنید تا بتواند در زمان مناسب، داروی خود را مصرف کند. یکی از مشکلاتی که ممکن است سالمندان با آن روبرو باشند، مصرف بیش از حد دارو و یا حتی مصرف کم دارو است، پس باید مراقب دوز مصرفی دارو باشید و یک برنامه مناسب برای اینکار آماده کنید.
۸- برنامه های مراقبتی از سالمند را سازماندهی کنید.
گاهی لازم است برنامه هایی را که برای مراقبت از سالمند آماده کرده اید، دوباره ساماندهی کنید. بعضی از برنامه ها با توجه به نیاز از سالمند باید تغییر کند. شاید لازم باشد که برنامه های خاصی را به برنامه روزانه سالمند اضافه کنید. حتماً برای این تغییرات با پزشک سالمند مشورت کنید.
۹- برای سالمند غذا آماده کنید.
افزایش سن در افراد باعث می شود به سختی بتوانند کارهای روزانه خود را انجام دهند، مخصوصاً اگر فرد بیمار باشد. اگر سالمند شما تنها زندگی می کند، امکان دارد تمایل و یا حتی انرژی برای آشپزی کردن نداشته باشد و یا مشکلات حافظه و نداشتن تعادل، باعث دشوار شدن پخت و پز شود. البته آشپزی شاید تنها مسئولیت مراقب سالمند نباشد ولی باید در کنار برنامه های مراقبتی به برنامه های غذایی و میان وعده های سالمند هم توجه شود. گاهی دیده شده افراد سالمند اشتهای خوبی ندارند و کالری کمی در طول روز مصرف می کنند، پس در این صورت باید پرستار سالمند، از غذاهای مقوی در رژیم غذایی او استفاده کند. البته بجز غذای مناسب، پرستار باید مراقب تداخلات دارویی و غذا هم باشد تا از مشکلات جدی برای سالمند جلوگیری شود. مثلاً ممکن است سالمند دیابت داشته باشد. در این صورت باید پرستار سالمند دقت کند که شکر در غذای سالمند محدود شده و یا اگر فشار خون دارد، از نمک در غذای او استفاده نکند. به جای این مواد می توان برای خوش طعم کردن غذا، از محصولات دیگری استفاده کرد.
۱۰- احترام به سالمند و گوش کردن به صحبت های او
اگر شما با دقت به صحبت های سالمند گوش کرده و به خواسته های او توجه کنید، نشاندهنده این است که برای سالمند احترام و ارزش قائلید. توجه به سالمندانی که دارای تجربیات زیادی در زندگی هستند، می تواند به شما کمک کرده و تجربیات شما را هم بیشتر کند و علاوه بر آن در بهبود روحیه سالمند هم تأثیر زیادی دارد.
۱۱- برای حرکت به سالمند کمک کنید.
بعضی از سالمندان مشکلات حرکتی دارند. اگر از عصا و یا ویلچر استفاده می کنند، باید روش استفاده درست از این وسایل را به آنها آموزش دهید زیرا ممکن است سالمند پوکی استخوان داشته و در صورت افتادن به زمین، دچار شکستگی های استخوان شود، پس باید مراقب جابجایی و حرکت سالمند باشید. در صورتی که سالمند به هیچ وجه قادر به حرکت نیست، باید برای او پرستاری استخدام کنید که دارای قدرت بدنی زیادی باشد تا بتواند سالمند را به راحتی جابه جا کند
۱۲- مسائل مالی سالمند را مدیریت کنید.
باید مراقب مسائل مالی سالمند بوده و آنها را به خوبی مدیریت کنید. پولی که برای تأمین نیازهای روزانه از سالمند دریافت میکنید، بی رویه خرج نکنید، زیرا احتمال دارد سالمند با مشکل مالی روبهرو شود. امروزه امرار معاش برای تمام مردم سخت است. یک مراقب مسئولیت پذیر و خوب باید با مدیریت، پول گرفته شده را خرج کرده و اسراف نکند.
سخن پایانی
در صورتی که پرستار سالمند، وظایف خوب خود را به خوبی انجام دهد، می تواند از جهت روحی و جسمی روی سالمند تأثیر مثبتی داشته باشد. پرستار سالمند باید دلسوز و صبور باشد و به تمام نکات مراقبتی از سالمند آشنا باشد. احترام به سالمند اهمیت زیادی داشته و جزو وظایف مهم پرستار است. مراقب سالمند باید با احترام و همدردی با سالمند برخورد کرده تا باعث بهبودی روحیه او شود.
احترام به سالمند توسط پرستار
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
چگونه به سالمندان احترام بگذاریم؟