خدمات پرستاری و مراقبتی

تسکین درد رویش دندان در نوزادان و درمان های خانگی

معمولاً دندان درآوردن کودک با بیقراری و درد همراه است ولی شما به عنوان والدین می توانید راهکارهای ساده ای را انجام دهید تا در گذراندن راحت تر این دوران به کودک خود کمک کرده باشید. در این مقاله از ایبک شما را با تسکین درد رویش دندان در نوزادان و درمان های خانگی آن آشنا خواهیم کرد.

درد رویش دندان در نوزادان

هنگامی که کودک شما دندان در می آورد حتماً بی قرار شده و گریه می کند این بیقراری به دلیل درد و تب کودک است در این زمان کودک شما به مراقبت های زیادی نیاز دارد تا بتوانید درد رویش دندان را در او تسکین دهید. یکی از سخت ترین دوران برای رشد کودک، یادگیری موارد مهم، در هنگام درد رویش دندان در نوزاد است که باید تسکین پیدا کند و در ادامه هم باید از دندان های جدید کودک مراقبت کنید.

وقتی آب از دهان نوزاد جاری می شود و گریه او را در این زمان می شنوید مطمئناً بسیار ناراحت خواهید شد. ولی در ادامه می خواهیم شما را با نکاتی آشنا کنیم که می توانید به کاهش درد در نوزاد خود کمک کنید.

هنگام رویش دندان چه چیزی عادی است؟

تقریباً می توان گفت زمان‌بندی در این مورد بسیار متفاوت است بعضی از نوزادان در شش ماهگی دندان در می آورند. ابتدا دندان های پایین کودک ظاهر می شود و بعد از آن هم دندان های بالای کودک را مشاهده خواهید کرد.

نشانه های که می تواند از دندان درآوردن کودک خبر بدهد عبارتند از:

  • آب دهان کودک جاری می شود.
  • اشیا را می جود.
  • تحریک پذیری و سست شدن لثه
  • حساس شدن لثه و یا زخم لثه
  • تب (۳۷.۲) درجه

بیشتر والدین اعتقاد دارند که کودک وقتی دندان در می آورد دچار اسهال و تب می شود ولی محققان اعتقاد دارند که اسهال و تب نشانه دندان درآوردن نیست و اگر متوجه شدید که کودک شما دارای تب ۳۸ درجه و یا اسهال است حتماً به پزشک مراجعه کنید.

درد رویش دندان

در صورت درد لثه کودک چه کار کنیم؟

بهترین کار در هنگام درد لثه کودک این است که به این موارد ساده توجه کنید:

  • لثه کودک خود را بمالید: می توانید از باند پانسمان مرطوب شده و یا از انگشت تمیز خود برای مالیدن لثه نوزاد استفاده کنید. به آرامی انگشت خود را روی لثه فشار دهید تا ناراحتی و درد نوزاد کم شود.
  • لثه ی کودک را سرد نگه دارید: یک حوله کوچک می تواند به تسکین درد لثه کودک شما کمک کند. برای این کار حوله تمیز و کوچکی را در آب شسته و آن را کاملاً بچلانید و برای یکساعت آن را در فریزر قرار بدهید. سپس آن را خارج کرده و اجازه دهید کودک شما حوله را بجود. دقت داشته باشید هیچ وقت از حلقه دندانی یخ زده برای این کار استفاده نکنید.
  • غذاهای سفت را هم امتحان کنید: در صورتی که کودک شما غذای جامد می خورد، می توانید برای گاز زدن، غذاهای سفت مانند هویج، خیار به کودک بدهید تا بجود. البته مراقب باشید و توجه کنید تا کودک آنها را خرد نکند زیرا احتمال خفگی با خرده های این مواد بسیار است.
  •  آب جاری از دهان کودک را خشک کنید: آبی که از دهان کودک جاری می شود به دلیل دندان درآوردن می باشد. برای جلوگیری از سوزش پوست کودک، در هنگامی که آب دهان او سرازیر می شود، می توانید یک پارچه تمیز را زیر چانه نوزاد قرار دهید تا با آن آب دهان را خشک کنید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل سوء هاضمه در سالمندان چیست | نحوه درمان سوء هاضمه

 آیا در هنگام درد رویش دندان در نوزاد، باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر کودک شما درد رویش دندان دارد بطور معمول می توانید خودتان در منزل از پس آن بربیاید ولی اگر متوجه شدید که نوزاد شما تب کرده و یا بسیار ناراحت است و یا علائم بیماری را دارد که ممکن است با دندان درد مرتبط نباشد، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

راه های تسکین درد رویش دندان در نوزاد

در صورتی که نوزاد شما با درد رویش دندان روبرو شده باشد، می توانید به روش های زیر درد او را کاهش دهید:

  1.  فشار
  2. داروی مسکن
  3. داروهای گیاهی

۱- استفاده از فشار برای تسکین درد رویش دندان نوزاد

کودکی که در حال دندان درآوردن می باشد دوست دارد که روی لثه هایش را فشار دهید زیرا با این کار درد کودک آرام می شود. گاهی چیزهای سرد می تواند درد لثه را آرام کند ولی اگر کودک چیز سرد را نپذیرفت، می‌توانید با خاراندن لثه کودک با دست، درد نوزاد را کاهش دهید. بعضی از دندان ها ممکن است ارتعاشی باشند. اگر یکی از روش ها برای تسکین درد دندان نوزاد مؤثر نبود، می توانید از روش دیگر استفاده کنید. بعضی از کراکرهای دندان درد شیرین نشده، می توانند به شما کمک کنند و یا در صورت نیاز می توانید انگشت خود را تمیز کنید و به آرامی روی لثه نوزاد بکشید.

۲- داروی مسکن برای تسکین درد رویش دندان نوزاد

اگر روش های بیان شده کارساز نبود بهتر است از پزشک بخواهید که یک داروی مسکن مانند استامینوفن برای کودک تجویز کند. اگر کودک شما کمتر از دو سال دارد حتماً باید دوز مناسب استامینوفن را از پزشک بپرسید.

نکته مهم: هیچگاه داروهای جدید را بدون تشخیص پزشک به نوزاد خود ندهید.

نوزادانی که بیشتر از شش ماه دارند می توان برای کاهش التهاب لثه از ایبوپروفن برای کودک، استفاده کنید. فقط دقت کنید که این دارو باعث تحریک معده نوزاد می شود. از دادن داروهای لیدوکائین یا بنزوکائین و قرص هومیوپاتیک، به نوزاد خود جداً خودداری کنید زیرا برای کودک بسیار مضر بوده و گاهی هم مرگ بار می باشد.

۳- داروهای گیاهی برای تسکین درد رویش دندان نوزاد

از صدها سال پیش والدین از داروهای گیاهی برای کاهش درد رویش دندان نوزاد و یا حتی بیماری های دیگر استفاده می کردند. در ادامه می خواهیم چند روش مؤثر گیاهی برای تسکین درد رویش دندان نوزاد را برای تان بیان کنیم:

  • یک گل رز: گل رز سرشار از ویتامین c و همچنین آنتی اکسیدان ها بوده و برای تقویت کردن سیستم ایمنی بسیار عالی می باشد. گل رز دارای خاصیت ضد التهابی هم هست.
  • بابونه: یکی از متداول ترین مواد طبیعی برای تسکین درد رویش دندان، بابونه بوده که می‌تواند به آرامش کودک هم کمک کند.
  • میخک: تقریباً می توان گفت که میخک یک داروی بیهوشی طبیعی بوده و به عنوان داروی بی حس کننده موضعی، برای کاهش درد از آن استفاده می شود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش‌هایی مفید برای درمان سرماخوردگی نوزادان

چگونه باید از داروهای گیاهی استفاده کنیم؟

برای استفاده از داروهای گیاهی باید مانند آماده کردن چای، هر یک از گیاهان نام برده شده را به چای تبدیل کنید و حوله را به چای آغشته کنید و روی لثه کودک خود قرار دهید. دقت داشته باشید این چای مصرف خوراکی برای نوزاد ندارد.

می توانید مستقیماً جوشانده گیاه را روی لثه بمالید یا می توانید برای استفاده از این داروها، گیاهان را در یک ظرف کوچک قرار داده و با روغن زیتون روی گیاه را بپوشانید. حدود ۶ دقیقه گیاه را بجوشانید و روغن آن را در داخل یخچال نگه دارید. هر گاه که لازم شد روغن را روی لثه نوزاد خود بمالید.

نحوه کاهش التهاب ناشی از دندان درآوردن نوزاد

التهابی که از دندان درآوردن نوزاد ناشی می‌شود باعث تحریک اعصابی خواهد شد که موجب درد می شوند، پس اگر التهاب را کاهش دهید، درد هم آرام می شود.

  • رژیم کم التهاب: غذاهایی مانند سیب زمینی، آرد، شکر تصفیه شده و لبنیات باعث کم شدن التهاب خواهند شد. گوشت، سبزیجات، چربی های سالم مانند تخم مرغ، کره و… هم می توانند التهاب را کاهش دهند.
  • کاهش استرس: استرس باعث التهاب خواهد شد باید مطمئن شوید که کودک شما به اندازه لازم استراحت می کند و غذاهای سالم مصرف می کند.
  • تعادل قند خون: برای اینکه قند خون به سطح تعادل برسد باید مواد غذایی به جای تنقلات استفاده شود. توصیه می‌کنیم از کربوهیدرات مانند میوه و سیب زمینی به همراه پروتئین و چربی سالم استفاده کنید.
  •   تقویت کردن سیستم ایمنی: برای جلوگیری از ایجاد بیماری ها در کودک هنگام درآوردن دندان، باید حتماً سیستم ایمنی بدن او را تقویت کنید.
  • دادن ویتامین D به نوزاد: بعضی از نوزادان دچار کمبود ویتامین D هستند زیرا کمتر در معرض نور مستقیم خورشید قرار می گیرند. در اینصورت باید به نوزاد قطره ویتامین D بدهید.
  • دادن پروبیوتیک به نوزاد: از جایی که سیستم ایمنی بیشتر در روده می باشد ایجاد یک روده سالم می تواند برای ایمنی و سلامتی نوزاد بسیار مهم باشد. پس توصیه می کنیم از غذاهایی که دارای پروبیوتیک می باشند برای کودک استفاده کنید.
  • استفاده از میوه یا سبزیجات منجمد: برای این منظور میوه و سبزیجات را در پارچه های توری قرار داده و یک ساعت آن را در فریزر بگذارید. برای نوزادانی که بزرگتر هستند می توان از موز برای میان وعده نوزاد استفاده کرد.
  • قاشق سرد: یک قاشق فلزی را حدود ۱۵ دقیقه در داخل یخچال گذاشته و بعد از آن قاشق را در روی لثه نوزاد بگذارید.

درد رویش دندان

سخن پایانی

رویش دندان نوزاد می‌تواند برای نوزاد و والدین مرحله سختی باشد. دندان های نوزاد معمولا از ۳ تا ۱۲ ماهگی شروع به درآمدن می کنند و تا سه سالگی هم ادامه دارد. رویش دندان شامل مواردی مانند قرمزی لثه ها، ریزش آب زیاد از دهان نوزاد، گریه های زیاد، کاهش اشتها، جویدن ناخن، مالیدن گوش و گونه ها و… می باشد. در این مقاله از مجله ایبک شما را با نحوه تسکین درد رویش دندان در نوزادان و درمان های خانگی آشنا کردیم تا در صورت نیاز بتوانید درد کودک خود را تسکین دهید.

 

تسکین درد رویش دندان در نوزادان و درمان های خانگی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

 آیا در هنگام درد رویش دندان در نوزاد، باید به پزشک مراجعه کنیم؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا