خدمات پرستاری و مراقبتی

دلایل درد پاشنه پا چیست | روش های درمانی درد پاشنه پا

دلایل مختلف می‌تواند باعث درد پاشنه پا شود که می توان مهمترین آنها را کوفتگی و شکستگی دانست. گاهی ممکن است عوامل به صورت غیرمستقیم باعث درد پاشنه پا شود، مثل التهاب و ورم کردن پا و یا آسیب دیدگی های تاندون آشیل.

در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم شما را با دلایل درد پاشنه پا و روش های درمانی آن آشنا کنیم.

پرستار کودک و درد پاشنه پا در کودکان

عوامل زیادی می تواند بر استخوان پاشنه پاهای شما تأثیر بگذارد، مثل شکستگی ها و کوفتگی ها و عوامل دیگری که می خواهیم شما را با آنها آشنا کنیم. درد پاشنه پا امکان دارد آزاردهنده و ضربان دار باشد و یا مثل ضربه چاقو ناتوان کننده و شدید باشد و یا دردی باشد بین این دو مورد.

استخوان پاشنه پا در زیر مچ پا و پشت پا قرار گرفته است. اگر کودک دلبند شما به درد پاشنه پا مبتلا شده است باید حتماً طبق تشخیص پزشک از فرزند شما مراقبت های ویژه انجام بگیرد. پرستار کودک می تواند این مراقبت ها را به درستی انجام بدهد زیرا پرستار با بیماری هایی مانند درد پاشنه پا در کودکان آشنایی کامل دارد.

استخوان کوچک تالوس در قسمت بالای استخوان پاشنه قرار گرفته که این استخوان به استخوان های نازک نی و درشت نی که در پایین استخوان پاشنه پا هستند، متصل می شود. استخوان پاشنه مثل تکیه گاه برای پا بوده و جهت ایجاد تعادل و همچنین حرکت در قسمت عقب پشت پا، نقش مهمی دارد.

آناتومی پای انسان ساختار پیچیده ای دارد. پزشک ارتوپد یا متخصص جراح برای تشخیص دلایل درد پاشنه پا ابتدا مواردی را که به استخوان ها، بافت های نرم استخوان، پوست پا و ساق پا مربوط می شود، بررسی می‌کند تا علت ناراحتی و درد را در پاشنه پا پیدا کند. این درد در کودکان بسیار شایع است و جزو بیماری های استخوانی کودکان محسوب می شود.

دلایل درد پاشنه پا چیست؟

دلایل درد در پاشنه پا موارد زیادی است، که عموماً درد پاشنه می تواند به دلیل طرز اشتباه در راه رفتن باشد که فشار زیادی بر بافت های مفصل و استخوان پاشنه وارد خواهد کرد. این فشار ممکن است در نتیجه آسیب دیدگی و یا ضربه هم رخ بدهد که در هنگام دویدن، راه رفتن و یا حتی پریدن در روی سطوح سخت و یا استفاده از کفش های نامناسب و حتی اضافه وزن ایجاد شود. دلایل شایع درد پاشنه عبارت است از:

  1. خار پاشنه
  2. نوار تاندونی کف پا
  3. ورم کف پا
  4. خمیدگی بیش از اندازه پا به سمت داخل
  5. تاندونیت آشیل
  6. دلایل دیگر

درد پاشنه پا

۱- خار پاشنه

در زیر استخوان پاشنه زائده استخوانی قرار دارد. خارپاشنه به وسیله تصویر اشعه ایکس تشخیص داده می شود که به شکل بیرون زدگی است که گاهی ممکن است تا نیم اینچ هم باشد. در صورتی که هیچ علامتی از بزرگ شدن استخوان نباشد، با نام سندروم خار پاشنه آن را می شناسند. خار پاشنه می تواند در اثر کشیدگی رباط ها و عضلات پا در هنگام کشش در نوار های بلند بافت های ارتباطی و در بین گوشت زیر انگشتان کف پا و پاشنه و همچنین ایجاد فرسایش در پوشش استخوان پاشنه، به وجود بیاید. خارپاشنه در نتیجه عدم تعادل دویدن، بیومکانیکی، کفش گشاد و تنگ و یا حتی اضافه وزن به وجود بیاید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راه رفتن کودک برای اولین بار در چه زمانی اتفاق می افتد؟

۲- نوار تاندونی کف پا

خارپاشنه و درد پا بطور معمول با تورم نوار تاندونی و التهاب در نوار بافت های ارتباطی در کف پا، از پاشنه پا تا زیر انگشتان پا، همراه است. این مشکل در بین ورزشکارانی که زیاد می پرند و یا می دوند، شایع است و بسیار هم دردناک می باشد. هنگامی که نوار تاندون پا در طول زمان کشیده شود و از حالت های طبیعی خود خارج شده و منجر به کشیدگی و یا پارگی بیش از اندازه نوار های بافت نرم در کف پا شود، با این مشکل روبرو خواهید شد.

این موضوع می تواند به درد، التهاب و خارش پاشنه در نقاط تماس استخوان پاشنه پا با نوار تاندوم کف پا، مربوط باشد و این درد ها در هنگام استفاده از کفش های نامناسب بیشتر خواهد شد. استراحت می تواند برای این افراد تسکین موقتی باشد.

۳- ورم کف پا

به التهاب و تحریک نوار بافت محکم که قوس پا را تشکیل می دهد، ورم کف پا می گویند. در صورت ورم کف پا، درد ضربان دار و یا شدیدی در کف پا و پایین پاشنه احساس می کنید و بعد از استراحت، هنگام برداشتن اولین قدم ها در صبح و یا گاهی هم در هنگام ایستادن بعد از نشستن طولانی مدت، این حالت ایجاد خواهد شد. اگر ورم کف پا برای طولانی مدت ادامه پیدا کند به خار پاشنه تبدیل می‌شود. همانطور که گفتیم خارپاشنه یک برآمدگی استخوان می باشد که بسیار دردناک است .

۴- خمیدگی بیش از اندازه پا  به طرف داخل

گاهی امکان دارد درد پاشنه به دلیل خمیدگی بیش از اندازه پا به داخل باشد، خمیدگی بیش از اندازه به طرف داخل بر ربات هایی که به پایین و پشت استخوان های پاشنه متصل هستند فشار زیادی وارد می کند. خمیدگی بیش از اندازه به داخل پا می تواند باعث آسیب هایی به زانو، کمر و لگن شود.

۵- تاندونیت آشیل

تاندونیت آشیل به التهابات تاندون آشیل می گویند. تاندون آشیل یک تاندون بزرگ می باشد که در پشت استخوان پاشنه متصل شده است. درد سوزاننده و یا شدید تاندونیت آشیل در قسمتی از تاندون پا احساس می شود که از استخوان پاشنه بالاتر قرار دارد. تورم در اطراف تاندون و سفتی در قسمت ساق و پاشنه پا، در این موارد دیده می‌شود.

اکثراً در اثر فشار و استفاده بیش از اندازه مثل دویدن، این مشکل ایجاد می شود. خار استخوان می تواند در اثر پوشیدن کفش نامناسب و یا آرتروز به تاندونیت آشیل منجر شود، البته پارگی تاندون آشیل کمتر اتفاق می افتد. این اتفاق در نتیجه فعالیت‌های بدنی شدید ایجاد می‌شود که در آن شما پا را ناگهان چرخش می‌دهید مانند تنیس یا بسکتبال.

۶- دلایل دیگری که باعث درد پاشنه پا می شود چیست؟

به غیر از مواردی که در ابتدا برایتان نام بردیم موارد دیگری هم باعث درد پاشنه پا می شوند که عبارتند از:

  • سندروم تونل تارسال که این بیماری نوعی بیماری عصبی بوده و در آن عصب های بزرگ در پشت پا منقبض خواهند شد.
  • فشارهای زیاد در ورزشکاران می تواند باعث شکستگی پاشنه پا شود. عواملی که ابتلا به شکستگی پاشنه را افزایش می دهند عبارتند از: اختلال در خوردن مثل پرخوری و یا بی اشتهایی، توده های استخوانی کم، دوره های ماهیانه کم و یا حتی عدم تجربه قاعدگی
  • التهاب کیسه مفصلی
  • آرتروز روماتیسمی
  • کوفتگی یا ضربه به استخوان کف پا که باعث التهاب در بافت ها می شود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  اصول مهم برای نگهداری از سالمندان | آشنایی با غذاهای پیر کننده

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

وقتی که از دلایل درد پاشنه اطمینان ندارید و یا نمی‌دانید چگونه باید درد پاشنه را رفع کنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. مواردی که پزشک باید بررسی کند عبارتند از:

  • ناتوان بودن در راه رفتن
  • درد پاشنه در هنگام استراحت و یا شب
  • درد پاشنه پا که بیشتر از چند روز ادامه پیدا کرده باشد.
  • تغییر رنگ و یا تورم در پشت پا
  • علائم عفونت مانند قرمزی، تب، گرما
  • علائم غیر معمول در پاشنه پا

روش های درمانی درد پاشنه پا

روش های درمانی درد پاشنه پا، به عوامل بروز این دردها مربوط می شود. در صورتی که از شدت شرایط به وجود آمده و یا تشخیص آن اطمینان ندارید قبل از شروع برنامه های درمانی حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. در ادامه شما را با روش‌های درمانی شایع برای درمان درد پاشنه پا آشنا خواهیم کرد:

  • استراحت: در صورتی که درد ها شدید است باید از فعالیت هایی مانند دویدن، ایستادن و یا پیاده روی های طولانی خودداری کنید و کمی به خودتان استراحت بدهید تا شدت درد ها کاهش پیدا کند.
  • گذاشتن یخ: استفاده از بسته های یخ می تواند گاهی مؤثر باشد. حدوداً ۴ مرتبه در روز و هر بار ۲۰ دقیقه یخ را در روی محل درد بگذارید تا به کاهش درد و تورم کمک کند. دقت داشته باشید که حتماً بین یخ و پاشنه پا، حوله نازکی قرار بدهید.
  • استفاده از بانداژ: استفاده از نوارهای ورزشی و یا بانداژ می تواند برای کاهش تورم نوار تاندونی و کوفتگی پاشنه پا، مؤثر باشد. البته نباید بانداژ را خیلی محکم بست.
  • تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی: تمرینات کششی و ورزشی جهت شل کردن بافت های اطراف استخوان پاشنه، می تواند بسیار مؤثر باشد. تمریناتی که در دو نوبت در روز انجام می شود به بیماران کمک خواهد کرد تا با کاهش درد حس بهتری داشته باشند.
  • اصلاح کفش: به دلیل کاهش درد پاشنه، پزشک پیشنهاد پوشیدن کفش های مناسب را می دهد و یا گاهی هم لازم است برای مشکلات نوار تاندون یا کف پا، جهت صاف نگه داشتن پا، پزشک آتلی را برای استفاده در شب تجویز کند.
  • استفاده از دارو ها: معمولاً برای درد پاشنه، داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب برای بعضی از مشکلات درد پاشنه تجویز می شود. گاهی تزریق کورتیزون می‌تواند التهاب را کاهش دهد.
  • جراحی: اگر درد پاشنه پا به دلیل پارگی تاندون آشیل باشد باید فرد فوری جراحی شود.

درد پاشنه پا

سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک شما را با دلایل درد پاشنه پا و همچنین روش های رفع آن آشنا کردیم. در صورتی که درد شما در مدت ۴ تا ۵ روز رفع شد، به هیچ وجه نگران نباشید، ولی اگر درد هر روز بیشتر شد و با روش‌های درمانی ساده هم نتوانستید مشکل را رفع کنید، باید حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید زیرا گاهی ممکن است این دردها خطرناک باشد، افرادی مانند سالمندان، خانم های باردار، ورزشکاران، افرادی که اضافه وزن دارند و کودکان در معرض خطر هستند و باید در صورت بروز این درد ها و تداوم آنها به پزشک مراجعه کنند. امیدوارم مطالب بیان شده، برایتان مفید بوده باشد.

دلایل درد پاشنه پا چیست؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

روش های درمانی درد پاشنه پا

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا