خدمات پرستاری و مراقبتی

بیماری پانداس در کودکان چیست | راه های درمان بیماری پانداس

بیماری پانداس در کودکان نوعی اختلال روانی و فیزیکی می باشد که به دلیل بروز حالت های خاص، ممکن است کودک به این بیماری مبتلا شود. افرادی که با این بیماری آشنایی ندارند ممکن است آن را با بیش فعالی یا جن زدگی کودک اشتباه بگیرند.

در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم شما را با سندروم پانداس در کودکان آشنا کرده و روش های درمان آن را برایتان توضیح دهیم.

بیماری پانداس در کودکان

همانطور که گفتیم بیماری پانداس یک اختلال روانی، فیزیکی می باشد که به دلایل بروز حالت های خاصی در شخص، فرد به آن مبتلا شده و افرادی که نسبت به آن بی اطلاع هستند، آن را با بیماری بیش فعالی یا جن زدگی اشتباه می گیرند. بیمارانی که به پانداس مبتلا شده اند ممکن است کارهای غیر قابل پیش بینی و عجیبی انجام داده و یا ارتباطشان را با دیگران محدود و یا قطع کنند. معمولاً افرادی که دچار جن زدگی می شوند حمله های روانی و عصبی داشته و پرخاشگر خواهند شد. والدین در صورت مشاهده علائم بیماری، ممکن است فرزند خود را به نزد دعانویس ببرند. در ادامه می خواهیم شما را با این بیماری آشنا کنیم تا آن را با جن زدگی و بیش فعالی اشتباه نگیرید.

بیماری پانداس چیست؟

پانداس یک اختلال روانی سیستم خود ایمنی در کودکان است. علائم پانداس ناگهانی بوده و اکثراً با تغییرات زیادی در شخصیت، حرکت و رفتار کودک بروز پیدا می کند. دلیل این واکنش های غیر معمول و غیر طبیعی، عفونت بدن از راه باکتری اسپرپتوک می باشد. در صورتی که این بیماری متوسط و یا خفیف باشد، عفونت های کوچکی در پوست و یا گلو بروز پیدا خواهد کرد ولی اگر این بیماری شدید باشد باعث گلو درد های شدید، تب زیاد و یا مشکلات دیگر خواهد شد.

عفونتی که از راه باکتری اسپرپتوک ایجاد می شود به طور معمول گلو و سطح پوست را درگیر خواهد کرد. وقتی کودک به این عفونت مبتلا می شود مرتب عطسه و سرفه می کند و با نفس کشیدن و لمس سطوح، باعث آلودگی سطوح خواهد شد و در نتیجه عفونت منتقل می شود. کودکانی که به پانداس خفیف و یا متوسط مبتلا شده اند از طریق این باکتری مبتلا شده و به راحتی و با سرعت بهبود پیدا می کنند ولی با این حال باز هم ممکن است این کودکان علائم روانی و فیزیکی خاصی را نشان بدهند.

بیماری پانداس

علائم بیماری پانداس چیست؟

این بیماری به طور ناگهانی در مدت ۴ تا ۶ هفته بعد از مبتلا شدن کودک شروع می شود. علائم آن مانند سندروم تورت یا و وسواس می باشد. این علائم ممکن است در مدرسه رفتن کودک هم ایجاد اختلال کند و با سرعت زیادی کودک را ناتوان کند. وقتی بیماری پانداس به اوج خود می رسد علائم بدتر شده و دوسه روز بعد بیمار مبتلا به عفونت خواهد شد و بعد از آن علائم روانی بروز پیدا می کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نکات مهم برای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد

علائم روانی این بیماری عبارت است از:

  • رفتار وسواسی که با شدت تکرار می شود.
  • اضطراب های جدایی، ترس و همچنین حملات پانیک
  • بی قراری، جیغ و تغییرات در خلقیات کودک
  • حرکت‌های تهاجمی در کودک
  • توهمات شنیداری و دیداری
  • افسردگی و گاهی افکار خودکشی گرایانه

در ادامه شما را با علائم فیزیکی بیماری پانداس آشنا می‌کنیم که عبارتند از:

  • حساس شدن کودک به صدا، نور و تماس
  • تیک های عصبی و حرکت های غیر معمول بدن
  • اختلال در مهارت‌های نوشتاری و حرکتی
  • فعالیت های بیش از اندازه و عدم تمرکز فرد
  • اختلال در خواب
  • مشکل حافظه
  • درد مفاصل
  • نخوردن غذا که باعث کاهش وزن می شود.
  • شب ادراری و یا تکرر ادرار

کودکانی که به این بیماری مبتلا شده اند همیشه هم تمام این علامت ها را ندارند. ولی معمولاً ترکیبی از علائم روانی و فیزیکی در طول مبتلا شدن به بیماری، در کودک نشان داده می شود.

چه چیزی باعث بیماری پانداس در کودک می شود؟

دلایل دقیق و اصلی مبتلا شدن به این بیماری هنوز مشخص نشده است ولی احتمالاً دلیل مبتلا شدن به این بیماری، ابتلاء به عفونت از راه نوعی باکتری به نام اسپرپتوک می باشد. باکتری اسپرپتوک سیستم ایمنی بدن فرد را هدف قرار داده و توانایی دارد که خود را به شکل مولکول های بدن دربیاورد ولی در نهایت سیستم ایمنی بدن این باکتری را شناسایی کرده و برای اینکه با آن مبارزه کند آنتی بادی تولید می کند.

به دلیل شباهت این مولکول به مولکول های دیگر، آنتی بادی دچار سردرگمی شده و در نتیجه این آنتی بادی ها به بافت های بدن حمله خواهند کرد. آنتی‌بادی‌ها محل معینی از مغز را تحت تأثیر قرار خواهند داد و این باعث می شود علائم روانی بیماری پانداس بروز کند. در اینجا لازم است بگوییم که مجموعه های مشابهی از علائم این بیماری به دلایلی مانند ابتلا به عفونت رخ خواهد داد ولی باکتری اسپرپتوک باعث به وجود آمدن این عفونت نشده است در این موارد به این بیماری پانس میگویند.

چه افرادی در معرض ابتلا به بیماری پانداس هستند؟

این بیماری معمولاً در کودکان بین ۳ تا ۱۲ سال رخ می دهد که به وسیله باکتری اسپرپتوک به عفونت مبتلا شده اند عفونت اسپرپتوک معمولاً ۴ تا ۶ هفته طول می کشد.

دلایل دیگری هم باعث بروز این بیماری می شود که می توان به عفونت های مکرر و مشکلات ژنتیکی اشاره کرد. اواخر فصل پاییز و اوایل فصل بهار، امکان مبتلا شدن به این عفونت بیشتر می شود. برای اینکه از ابتلا به عفونت اسپرپتوک در کودکان جلوگیری کنید باید به آنها بگویید که هیچگاه وسایل غذایی و یا لیوان خود را به کسی نداده و دست های خود را حتماً بشویند و به آنها تأکید کنید که دست آلوده خود را به چشم و دهان نزنند.

چگونه می توان بیماری پانداس را تشخیص داد؟

در صورتی که علائمی از عفونت در کودک مشاهده کردید باید حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید. ابتدا باید علائم را کامل در نظر داشته و آن را به پزشک بگویید. لیستی از اطلاعات و همچنین داروهایی که کودک شما مصرف کرده، آماده کنید و به پزشک بدهید. برای اینکه این بیماری در کودک تشخیص داده شود پزشک کشت عفونت گلو از کودک شما گرفته و یا آزمایش خون تجویز می کند. پزشک با انجام تست ادرار و آزمایش خون می خواهد این بیماری را تشخیص بدهد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  سرگرم کردن سالمند مبتلا به مشکلات حرکتی چگونه امکان پذیر است؟

برای تشخیص این بیماری، پزشک به تاریخچه فیزیکی بیمار هم نیاز دارد. معیارهایی که می تواند به تشخیص بیماری کمک کند عبارتند از:

  • سن کودک، که بین ۳ تا ۱۲ سال باشد.
  • علائم این بیماری به صورت ناگهانی بروز کرده و با سرعت هم بدتر می شود.
  • رفتارهای بیمار مانند بیماری وسواس و یا تیک عصبی بوده و گاهی ممکن است مانند هر دو حالت باشد.
  • اختلال پیش فعالی
  • اضطراب و حرکات تهاجمی یکی دیگر از نشانه های مبتلا شدن به این بیماری است.

این بیماری با آزمایش خون و کشت عفونت گلو تأیید خواهد شد.

بیماری پانداس چگونه درمان می شود؟

برای اینکه این بیماری درمان شود باید ابتدا علائم روانی و فیزیکی آن را درمان کرد. پزشک در مرحله اول برای درمان عفونت تلاش می کند و سپس برای کمک به بیمار از مشاوره های درمانی مخصوص بیماری پانداس و وسواس استفاده می شود. برای عفونت هم از آنتی بیوتیک ها استفاده می کنند. اکثر عفونت ها با مصرف کردن آنتی بیوتیک درمان می شوند. در صورتی که کودکی به این بیماری مبتلا شده است باید افراد نزدیک او، که با کودک در تماس بودند آزمایش دهند. زیرا احتمال دارد که کودک ناقل بیماری پانداس باشد. تا زمانی که کودک بهبود پیدا کند باید وسایل شخصی و مسواک او را از دیگران کاملاً جدا کنید.

بعضی از علائم مهم بیماری پانداس

بعضی از علائم قابل مشاهده بیماری پانداس عبارت می باشند از:

  •  تیک های حرکتی: این حرکت ها نا منظم و غیر معمول بوده و کودک قادر به کنترل آنها نیست مانند حرکت ناگهانی بازو و یا کشیدن چشم
  • تیکه های کلامی: احتمال دارد کودک دچار تیک های کلامی شده و عباراتی اشتباه گفته و یا فریاد بزند.
  • اختلال وسواس: افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، برای کاهش افکار وسواس و همچنین اضطراب های اجباری، رفتارهای غیر معمول مانند تمیز کردن بیش از حد، انجام می دهند.
  • رفتارهای پیش فعالی
  • شب ادراری
  • بد خلقی و تحریک پذیری
  • دردهای مفاصل
  • و…

درمان دارویی بیماری پانداس

پزشک می تواند به وسیله دارو تیک های عصبی را در کودک کاهش دهد. یکی از بهترین گزینه های دارو برای این بیماران، مهارکننده‌های جذب مجدد سروتونین می باشند. ابتدا پزشک با دوز کمی از این دارو درمان را شروع کرده و به تدریج جذب آن را بالا می برد و علائم بیماری را هم کنترل می کند.

پرستاری از کودک مبتلا به پانداس

کودکانی که به این بیماری مبتلا شدند نیاز به پرستاری مداوم دارند زیرا شرایط آنها خاص بوده و باید به وسیله یکی از اعضای خانواده و یا پرستار کودک، نگهداری و مراقبت شوند. پرستار کودک در زمینه بیماری‌های کودکان آموزش دیده با بیماریهای خاص کودکان آشنایی دارد.

بیماری پانداس

سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک شما را با بیماری پانداس در کودکان، علائم  و روش درمان آن آشنا کردیم. در صورتی که علائم عفونت در کودک خود مشاهده کردید جهت تشخیص صحیح به پزشک متخصص مراجعه کنید.

بیماری پانداس در کودکان چیست؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

چه افرادی در معرض ابتلا به بیماری پانداس هستند؟

امتیاز کاربر: ۲.۶ ( ۱ نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا