خدمات پرستاری و مراقبتی

بیماری پنجم چیست | علائم و روش درمان بیماری پنجم

بیماری پنجم یک بیماری ویروسی می باشد که معمولاً منجر به بثورات قرمز در پاها، بازوها و گونه ها می شوند به همین دلیل به بیماری پنجم، بیماری گونه سیلی زده هم می گویند. این بیماری معمولاً در کودکان شایع بوده و خفیف است ولی احتمال دارد افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند و یا خانم های باردار به صورت شدید به این بیماری دچار شوند.

بیماری پنجم چیست؟

ممکن است جوش هایی در روی پوست کودک به وجود بیاید که شما را گیج کند، این جوش ها بیانگر عفونت نیست بلکه می تواند حاوی عفونت های مختلفی باشد که یکی از آنها بیماری پنجم است. باید بگوییم که بیماری پنجم، بیماری ویروسی بوده که آن را به اسم های عفونت پاروویروس B۱۹ یا بیماری پوست سرخی هم می شناسند.

معمولاً کودکانی که زیر یک سال دارند و همچنین بزرگسالان به این بیماری دچار نمی شوند ولی قابلیت ابتلا به بیماری پنجم را دارند. بیشتر از نصف مردم دنیا به ویروس بیماری پنجم آلوده شده اند و به همین دلیل است که نسبت به آن ایمنی پیدا می کنند. بچه های زیر یک سال هم به دلیل آنتی بادی که در هنگام تولد از مادر می گیرند، نسبت به این بیماری ایمنی دارند. این بیماری را به این دلیل بیماری پنجم می‌گویند که تقریباً پنجمین بیماری شایع در بین بیماری های ویروسی در کودکان است. چهار بیماری دیگری که در کودکان شایع است عبارتند از:

  • سرخچه
  • رزولا
  • آبله مرغان
  • سرخک

بیماری پنجم

آیا بیماری ویروسی پنجم مستری است؟

در جواب به این سوال که آیا این بیماری مسری می باشد یا نه؟ باید بگوییم بله بیماری گونه قرمز، مسری بوده و در صورتی که فرد بیمار عطسه یا سرفه کند، ترشحات دهان و بینی او در فضا پخش شده و دیگران را آلوده خواهد کرد. ولی خون بیمار نمی تواند عامل انتقال بیماری به دیگران باشد. این ویروس احتمال دارد از جفت عبور کند و در صورتی که مادر آلوده شده باشد، جنین را هم آلوده خواهد کرد. ویروس گونه قرمز تا هنگام پیدایش علائم بیماری، واگیردار است ولی بعد از اینکه ضایعه های پوستی را ایجاد کرد، دیگر واگیردار نبوده و حدوداً ۴ تا ۲۱ روز طول خواهد کشید تا فرد آلوده علائم بیماری را از خود نشان بدهد.

علائم بیماری پنجم چیست؟

بیماری پنجم معمولاً با علائمی مانند سردرد، تب خفیف و علائمی مانند سرماخوردگی شروع می شود، مثل آبریزش بینی و یا گرفتگی بینی، این علائم بعد از چند روز از بین رفته و بیماری پنهان می شود تا هنگامی که ضایعه های پوستی ظاهر شود. احتمال پیدا شدن ضایعات پوستی در کودکانی که زیر ۱۰ سال دارند، بیشتر است.

بیشترین راش های قرمز، در صورت کودک ظاهر می شوند و بعد از آن هم لکه های قرمز کمرنگ تر در روی پاها، بازوها و تنه ظاهر خواهد شد. هنگامی که شما تصور می کنید این ضایعات در حال از بین رفتن می باشند، قبل از آنکه ناپدید شوند، ممکن است شرایط بدتری را هم ایجاد کنند. گاهی اوقات بیماری پنجم باعث پیدایش علائمی مانند: قرمز شدن چشم، بیماری اسهال و ورم کردن غدد، گلو درد و گاهی هم راش هایی که مانند تاول بوده و یا به رنگ کبود، ایجاد می شود. همچنین درد مفصلی و یا تورم در مچ دست، زانو و مچ پا مخصوصاً در نوجوانان و بزرگسالان اتفاق می افتد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  بیماری ام اس چیست | پرستاری از بیمار ام اس

عارضه بیماری اریتم عفونی

بیماری پوست سرخی، گاهی ممکن است در کودکانی که دارای اختلالات خونی مانند کم خونی سلول داسی شکل و یا حتی تالاسمی هستند، منجر به بیماری های حادی بشود. پیدایش این بیماری در خانم های باردار هم ممکن است منجر به ناهنجاری هایی در جنین و یا حتی سقط جنین شود.

 آیا باید به پزشک مراجعه کنیم؟

شاید سؤال کنید آیا در صورت مشاهده علائم بیماری پنجم باید به پزشک مراجعه کنیم یا خیر؟ باید بگوییم که بله بهتر است به دلیل رد احتمال وجود بیماری‌های دیگر، حتماً با پزشک فرزند خود مشورت کنید. اگر فرزند شما دچار بیماری پنجم باشد کار زیادی از پزشک بر نمی آید زیرا بیماری پنجم یک بیماری ویروسی بوده که آنتی بیوتیک ها هم به بهبود بیماری کمک نمی کنند.

اگر تب فرزند شما بیشتر از چند روز ادامه داشت و یا شدت تب زیاد بود، احتمال دارد به بیماری عفونی دیگری دچار شده باشد. این بیماری در بچه های سالم معمولاً خفیف است، ولی اگر کودک شما دچار کم خونی های مزمن و یا حتی ضعیف بودن سیستم ایمنی باشد، ممکن است مبتلا شدن به بیماری پنجم، او را در معرض خطرات جدی قرار بدهد.

نحوه تشخیص و درمان پوست سرخی عفونی یا بیماری پنجم

پزشک می تواند این بیماری را به سادگی به وسیله بثورات تشخیص بدهد. در صورتی که احتمال مشکلات جدی برای بیمار وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است فرد را از جهت وجود آنتی بادی های خاصی، مورد آزمایش قرار دهد. مخصوصاً اگر فرد حامله باشد و یا سیستم‌های ایمنی بدن او ضعیف باشد.

افراد سالمی که به بیماری پنجم مبتلا می‌شوند به درمان نیازی ندارند. البته واکسنی هم برای جلوگیری از این عفونت وجود ندارد و دارویی هم جهت درمان بیماری نیست، ولی اگر فردی که به این بیماری مبتلا شده است دچار سردرد، تب و یا آسیب دیدگی مفصل بشود، ممکن است پزشک برای کاهش علائم، برای بیمار استامینوفن تجویز کند، در غیر این صورت باید بدن خود را آماده کنید تا با این ویروس مبارزه کند.

معمولاً طول درمان این بیماری یک تا سه هفته می باشد. در این مدت می توانید استراحت کافی کرده و مایعات هم زیاد بنوشید. کودکان بعد از اینکه قرمزی بثورات آنها بهبود پیدا کرد، می توانند به مدرسه بروند و دیگر بیماری آنها در این مرحله واگیردار نیست. در موارد خطرناک و شدید احتمال دارد پزشک ایمونوگلوبولین داخل وریدی را برای بیمار تجویز کند، ولی این مورد هم به ندرت رخ می دهد.

آیا بیماری پنجم در هنگام حاملگی خطرناک است؟

در هنگام بارداری، بیماری پنجم می تواند خطرناک باشد. به طور معمول نوزادانی که مادر آنها در دوران بارداری دچار این مشکل شده باشد، بعد از به دنیا آمدن مشکلی نخواهند داشت ولی در بعضی موارد هم ممکن است این بیماری برای کودک عوارضی ایجاد کند. عوارضی مانند: نارسایی قلبی، کم خونی و یا گاهی هم مرگ برای نوزاد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل درد پاشنه پا چیست | روش های درمانی درد پاشنه پا

البته این در صورتی است که مادر در نیمه اول بارداری دچار این بیماری شده باشد. اگر شما باردار هستید و قبلاً هم به این بیماری مبتلا شده اید، باید بدانید که به هیچ وجه جای نگرانی نیست زیرا بدن شما در مقابل این بیماری ایمن شده است و اگر هم اطمینان ندارید که قبلاً در معرض این ویروس بودید یا نه؟ باید با پزشک خود مشورت کنید.

جهت بررسی برای مصونیت بدن در برابر بیماری پنجم، و یا احتمال مبتلا شدن به آن، باید آزمایشات مخصوصی را انجام بدهید. در صورتی که به این بیماری مبتلا شدید، پزشک در زمان حاملگی با بررسی های منظم جنین، می تواند شما را تحت مراقبت خود قرار دهد.

چگونه می توانیم از مبتلا شدن به بیماری پنجم پیشگیری کنیم؟

همانطور که گفتم بیماری پنجم در مراحل اولیه عفونت مسری می باشد. قبل از اینکه علائمی مثل بثورات در بدن ظاهر شود این بیماری مسری است و از راه ترشحات تنفسی مثل خلط و بزاق منتقل خواهد شد. این مایعات به طور معمول با عطسه و آبریزش بینی تولید می‌شوند که جزو اولین علائم بیماری پنجم هستند، به همین دلیل این بیماری به راحتی منتقل خواهد شد.

در صورتی که بثورات در روی پوست ظاهر شد مشخص می شود که علائم دیده شده، ناشی از آنفولانزا و سرماخوردگی نیست. بثورات روی پوست معمولاً یک تا سه هفته بعد از وارد شدن ویروس در بدن، ظاهر می‌شوند و این بیماری با ظاهر شدن این بثورات دیگر مسری نمی باشد.

همانطور که گفتیم این بیماری به واسطه ترشحات و هوا به افراد دیگر منتقل می شود. پس سعی کنید با افرادی که سرفه و عطسه می کنند، تماس نداشته باشید. شستشوی مرتب دست ها می تواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. اگر فردی سالم به این بیماری دچار شود دیگر برای تمام عمر به آن مبتلا نخواهد شد و در مقابل آن ایمن می شود.

بیماری پنجم

نتیجه گیری

همانطور که در این مقاله از مجله ایبک برایتان توضیح دادیم بیماری پنجم یک بیماری ویروسی می باشد که منجر به بثورات قرمز در پاها، گونه ها و بازوها می‌شود و به همین دلیل است که به آن، بیماری گونی سیلی زده هم می گویند. این بیماری در کودکان شایع بوده و به طور خفیف به آن دچار می شوند. افراد سالمی که به بیماری پنجم مبتلا شده اند درمان خاصی برای آن وجود ندارد.

در صورتی که دچار سردرد، تب و یا درد مفاصل شده اید، می توانید برای تسکین علائم از استامینوفن استفاده کنید و باید منتظر بمانید تا بدن خود به خود با ویروس مقابله کرده و در طول یک تا سه هفته بهبودی پیدا کنید. نوشیدن مایعات زیاد و همچنین استراحت می تواند به روند بهبودی شما کمک کند.

بیماری پنجم چیست

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

علائم و روش درمان بیماری پنجم

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا