خدمات پرستاری و مراقبتی

چکاپ کامل بدن شامل چه آزمایشاتی می شود؟

چکاپ کامل بدن از ضروریات بوده و برای حفظ سلامت افراد بسیار مهم است که حتماً باید سالی یک بار انجام بگیرد. چکاپ باعث می‌شود از بیماری‌های احتمالی مثل اختلالات گوارشی، چربی خون، دیابت و بیماری های دیگر پیشگیری شود. در صورت نیاز می توانید بدون حاضر شدن در آزمایشگاه و در منزل از خدمات آزمایشگاهی بهره مند شده و چکاپ را انجام دهید.

آزمایشات چکاپ کامل بدن

مطمئناً بیشتر افراد با چکاپ کامل بدن آشنا بوده و حداقل سالی یک بار جهت کنترل وضعیت سلامت، این آزمایشات را انجام می دهند. بدن انسان کاملاً پیچیده بوده و ممکن است بعضی از بیماری ها علائم خود را به سرعت بروز نداده و شما متوجه بیماری نشوید و به همین دلیل برای اطمینان از سلامت فیزیکی خود حتماً باید چکاپ کامل را انجام دهید.

افرادی که به بیماری هایی مانند بیماری قلبی، اختلالات خونی، دیابت، اختلالات تروئید، چربی خون، فشار خون و… مبتلا می باشند می دانند که چکاپ کامل شامل چه آزمایشاتی است زیرا به طور مرتب این آزمایشات را انجام می دهند. مخصوصاً افراد سالمند احتمال دارد به چند نوع از بیماری های نامبرده شده، مبتلا باشند. چکاپ کامل می تواند عوامل بیماری زا را در بدن مورد بررسی قرار بدهد. آزمایش قند خون، چربی خون، اوره، کلیه، کبد، تروئید و… در لیست چکاپ کامل بدن قرار دارد.

چرا چکاپ کامل بدن از ضرورت زیادی برخوردار است؟

بررسی و معاینه بدن، حداقل سالی یکبار حیاتی و ضروری می باشد. شاید بعضی از افراد تصور کنند این آزمایشات اتلاف وقت و همچنین اتلاف هزینه می باشد و تا هنگامی که علائم بیماری را در بدن مشاهده نکرده اند، انجام آزمایش را ضروری نمی دانند ولی اگر اقتصادی و هوشمندانه فکر کنید، می‌بینید که این آزمایشات، از بیماری‌های احتمالی پیشگیری کرده و با تشخیص سریع بیماری ها در وقت و هزینه ها صرفه جویی می شود و شما برای درمان های ضروری، زمان بیشتری دارید.

این آزمایشات فواید دیگری هم دارد که شما را از عادات ناسالم روحی، جسمی و غذایی آگاه کرد و شما را به رعایت سبک زندگی صحیح و سالم ترغیب می کند. در صورتی که شما بالای ۳۵ سال دارید، توصیه می کنیم حتماً یک بار در سال چکاپ کامل بدن را انجام دهید.

چکاپ کامل بدن

آزمایش چکاپ کامل بدن شامل چه مواردی می شود؟

برای آگاهی از آزمایشات چکاپ بدن لیستی را در اختیارتان قرار دادیم تا بتوانید با آگاهی کامل آزمایشات را انجام بدهید شاید بهتر باشد قبل از انجام چکاپ کامل، در اینترنت جستجو کرده و با مراکزی که این چه کار را انجام می دهند و همچنین قیمت های آن آشنا شوید و در صورت نیاز این خدمات را در منزل دریافت کنید.

آزمایشات چکاپ کامل شامل موارد زیر می باشند:

  1. قند خون
  2. تیروئید
  3. آزمایش کلسیم
  4. چربی خون و کلسترول
  5. آزمایش کبد
  6. آزمایش کلیه
  7. آزمایش الکترولیت
  8. آزمایش ESR
  9. چکاپ ویتامین های بدن
  10.  چکاپ کامل خون
  11. آزمایش برای سلامت استخوان ها
  12. آزمایش تجزیه ادرار
پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل درد پاشنه پا چیست | روش های درمانی درد پاشنه پا

آزمایشات چکاپ کامل خون

آزمایشات چکاپ کامل خون به CBC معروف بوده و به آزمایشاتی می‌گویند که سلول های خونی مانند گلبول های قرمز، پلاکت ها و گلبول های سفید مورد بررسی قرار می گیرند. در مغز استخوان، سلول های خونی تولید شده و در زمان نیاز هم این سلول ها در خون آزاد خواهند شد. برای کنترل کردن بعضی از بیماری ها که باعث تحت تأثیر قرار گرفتن سلول های خونی می شود، این آزمایشات را انجام می دهند، مانند اختلال خونریزی، التهاب، عفونت، کم خونی و سرطان.

آزمایش قند خون

آزمایشات قند خون شامل موارد زیر است:

  1. آزمایش قند خون ناشتا یا FBS: این آزمایش برای بررسی و کنترل قند خون بوده و اگر مقدار آن بالا باشد یعنی فرد به دیابت مبتلا است. برای انجام دادن این آزمایش حتماً باید فرد ناشتا باشد.
  2. آزمایش HbA1c: افراد دیابتی حتماً باید هر ۲ الی ۶ ماه یکبار این آزمایش را انجام بدهند. این آزمایش نشان می‌دهد که در دو یا سه ماهه قبل، میانگین قند خون فرد چقدر بوده است. برای این آزمایش نیاز نیست که فرد ناشتا باشد.

آزمایش تیروئید

این آزمایش، جهت تشخیص اختلالات تیروئید مانند پرکاری و کم کاری تیروئید انجام می گیرد. آزمایش تیروئید شامل مواردی مثل بررسی هورمون های T3، T4،TSH می باشد. در صورتی که هورمون TSH بالا بوده و T4 پایین باشد، یعنی فرد دارای کم کاری تیروئید است و اگر TSH پایین بوده و T4 هم بالا باشد یعنی تیروئید پرکار است. برای انجام آزمایش تیروئید باید فرد ناشتا باشد.

 آزمایش چربی خون

این آزمایش چهار مورد را بررسی می کند.  که شامل تری گلیسیرید، چربی بد یا LDL، چربی خوب یا HDL و میزان کلسترول می باشد. اگر مقدار این موارد در آزمایش بالا باشد، احتمال مبتلا شدن به بیماری قلبی در فرد وجود دارد. برای این آزمایش حتماً باید فرد ناشتا باشد.

آزمایش کبد

این آزمایش برای عملکرد کبد بوده و بعضی از آنزیم ها و پروتئین های موجود در خون را بررسی می کند. آزمایشات کبد عبارتند از:

  • آلکالین فسفاتاز: آنزیمی در استخوان، کبد و مجاری صفراوی که مقدار بالای آن می‌تواند به معنی آسیب کبد باشد.
  • آلانین ترانس آمیناز: از این آنزیم در متابولیسم کبد استفاده می شود و زیاد بودن آن هم می تواند نشانه آسیب در کبد باشد.
  • ترانس آمیناز آسپارتات:این آنزیم در بدن همیشه پایین است و بالا رفتن آن به معنی آسیب در عضلات و یا کبد می باشد.
  • بیلی روبین: این ماده به دلیل تجزیه شدن گلبول های قرمز در بدن تشکیل می شود و می تواند از راه کبد به مدفوع وارد شود برای تشخیص بیماری های کبد، زردی و بعضی از کم خونی ها از آن استفاده می کنند.
  • آلبومین: آلبومین پروتئینی در کبد بوده که مقدار غیر عادی آن نشانه آسیب های کبدی است.
  • لاکتاک دهیدروژناز: آنزیمی در کبد می باشد که در صورت بالا بودن نشانه آسیب های کبدی است.
  • گاما گلوتامیل: آنزیمی در خون می باشد که در صورت بالا بودن نشانه آسیب مجرای صفراوی و کبد می باشد.

آزمایش کلیه

در آزمایشات کلیه، عملکرد مواردی مانند اسید اوریک، کراتینین، فسفر، کلسیم، سدیم، پتاسیم و نیتروژن اوره خون بررسی می شود.

  • نیتروژن اوره خون: یکی از آزمایشات مهم برای بررسی عملکرد صحیح کلیه می باشد که در آن مقدار نیتروژن خون به طور صحیح اندازه گیری شده و اگر بالا باشد، یعنی کلیه در عملکرد دچار اختلال شده است.
  • کراتینین: کراتینین ماده ای می باشد که در اثر تجزیه شدن کراتین به وجود آمده و به وسیله کلیه دفع خواهد شد.
  • GFR: مقدار این شاخص نشان دهنده عملکرد کلیه می باشد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  سطح اکسیژن خون در سالمندان چه مقدار باید باشد؟ | سطح اکسیژن نرمال خون در افراد سالخورده و پیر

آزمایش ESR

این آزمایش نشان دهنده رسوب گلبول های قرمز در خون است و جهت تشخیص التهابات بدن از آن استفاده می کنند.

آزمایش چکاپ ویتامین ها

از این آزمایش برای اطلاع از کم بودن ویتامین های بدن استفاده می شود. در این آزمایش مقدار ویتامین D، آهن، ویتامین B9 و B12 همچنین ویتامین C و A استفاده می شود.

آزمایش کلسیم

به وسیله این آزمایش مقدار کلسیم بدن اندازه گیری می شود، زیرا کلسیم جزو مهمترین مواد معدنی برای بدن است و جهت حفظ سلامت استخوان اهمیت زیادی دارد. همه کلسیم موجود در بدن، در استخوان ذخیره خواهد شد و فقط یک درصد در خون جریان پیدا می کند. کلسیم خون مقداری آزاد شده و مقداری هم به آلبومین متصل است.

آزمایش الکترولیت

الکترولیت همان مواد معدنی و نمک ها مثل پتاسیم، سدیم و… می باشد که به صورت محلول در مایعات بدن و خون وجود دارند و برای بدن هم حیاتی هستند. این مواد باعث منتقل شدن مواد مغذی به خارج و داخل سلول ها شده و برای تثبیت مقدار اسید و باز و همچنین حفظ آب بدن نقش مهمی دارد. اگر مقدار الکترولیت غیر طبیعی باشد، باعث بیماری های کلیوی خواهدشد.

آزمایشات تجزیه ادرار

برای کنترل و تشخیص عفونت های ادراری، بیماری های کلیوی و دیابت این آزمایش تجویز می شود. در این آزمایش غلظت، رنگ و موادی که در داخل ادرار وجود دارد بررسی می شود.

  • PH: این شاخص به مقدار اسید موجود در ادرار اشاره داشته و غیر طبیعی بودن آن، نشانه اختلال در کلیه و یا مجاری ادرار است.
  • غلظت: اگر ادرار غلیظ باشد و یا شفاف باشد، نشانه این است که بدن با کمبود آب روبرو شده است.
  • پروتئین: زیاد بودن پروتئین در ادرار نشان دهنده اختلال در کلیه می باشد.
  • اگر قند ادرار بیش از اندازه باشد باید آزمایشات دیگری انجام بگیرد تا به صورت دقیق دیابت تشخیص داده شود.
  • بیلی روبین: بیلی روبین در ادرار نشانه اختلال و یا بیماری کبد است.
  • کتون: کتون در ادرار نشانه دیابت بوده و حتماً باید آن را پیگیری کنید.
  • خون: وجود خون در ادرار نشانه سرطان مثانه یا کلیه، سنگ مثانه یا کلیه، آسیب کلیه و یا عفونت می باشد.
  • گلبول های سفید: اگر در ادرار، گلبول های سفید دیده شد، نشان دهنده عفونت است.
  • گلبول های قرمز: اگر در ادرار گلبول قرمز دیده شد نشانه بیماری های کلیوی، اختلال خونی و بیماری هایی مثل سرطان مثانه است.
  • باکتری: در صورتی که در ادرار باکتری دیده شود نشانه عفونت می باشد.
  • کریستال: کریستال در ادرار نشانه مواد شیمیایی در ادرار است که یکی از علائم سنگ کلیه هم می باشد.

چکاپ کامل بدن

 

قیمت آزمایشات چکاپ چقدر است؟

به طور دقیق نمی توان گفت که قیمت آزمایش چکاپ کامل بدن، چقدر است و بستگی دارد که به چه تعداد آزمایش داشته باشید و یا محل آزمایشگاهی که انتخاب کرده‌اید خصوصی باشد یا دولتی؟ فقط به این نکته توجه کنید که جهت آزمایش باید برای ۱۲ ساعت ناشتا باشید.

 

چکاپ کامل بدن شامل چه آزمایشاتی می شود؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

 آزمایش چربی خون

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا