پزشکی

عقب رفتگی لثه چرا رخ می دهد و چگونه درمان می شود ؟

یکی از بیماری های دهان که بسیار هم اهمیت دارد بیماری لثه است که حتماً باید آن را جدی بگیرید زیرا احتمال دارد در طولانی مدت باعث مشکلات جبران ناپذیری برای دهان شما شود. عقب رفتگی لثه یکی از نشانه های مشکلات لثه است که درمان های زیادی هم برای این بیماری وجود دارد.

تحلیل رفتن لثه

تحلیل رفتن لثه که به آن عقب رفتگی لثه می گویند، باعث می شود که لثه ها در داخل دهان به طرف عقب برود و بیشتر دندان و گاهی اوقات هم ریشه دندان ها، پیدا شود. وقتی این مشکل برای لثه ها به وجود می آید و ریشه های دندان بیرون می زند، در طولانی مدت باعث خراب شدن و پوسیدگی دندان ها خواهد شد. در صورت بروز این مشکل بین خط لثه و دندان منفذی به وجود خواهد آمد که باعث رشد باکتری ها در آن قسمت می شود. اگر شما بیماری عقب رفتگی لثه را درمان نکنید ممکن است به استخوان دندان آسیب جدی رسیده و دندان های شما از بین برود. دقت داشته باشید که این بیماری آهسته به وجود می‌آید و بیشتر مواقع بیمار متوجه آن نمی شود.

لثه چیست؟

لثه در داخل دهان از بافت های صورتی رنگی تشکیل شده است که با پایه های دندان مطابقت کامل دارد. بافت های لثه کاملاً متراکم است و منبعی از رگ های خونی می باشد که در زیر سطح مرطوب دهان قرار دارد. به این سطح مرطوب غشای مخاطی می گویند. بافت لثه به قسمت های داخلی دهان وصل شده و رنگ آن هم صورتی است.

لثه به شکل محکمی به استخوان فک وصل شده و دندان ها را تا قسمت محکم می پوشاند. در حالت طبیعی لثه باید دندان را بپوشاند و از آن محافظت کند. وقتی فرد بافت سازنده لثه را از دست می دهد، به بیماری لثه دچار خواهد شد. هنگامی که لثه ها عقب می روند، ریشه دندان شکننده شده و در معرض پلاک و باکتری ها قرار می گیرد و این باعث پوسیدگی دندان می شود.

عقب رفتگی لثه

عقب رفتگی لثه چیست؟

عقب رفتگی لثه وقتی اتفاق می افتد که ریشه دندان دیده می شود و این باعث نگرانی بیمار خواهد شد. عقب رفتگی لثه باعث عفونت، پوسیدگی و از دست دادن دندان می شود. در صورتی که شما دچار عقب رفتگی لثه شدید، باید سریعاً درمان را شروع کنید تا روند بیماری متوقف شده و بهبود پیدا کند. اگر عقب رفتگی لثه شدید باشد فرد دچار دندان درد و عفونت خواهد شد. درمان های زیادی برای این رفع این مشکل وجود دارد مانند تمیز کردن عمیق دندان ها و استفاده از دارو و همچنین پیوند بافت لثه. بیماری لثه در بین افراد کاملاً شایع است ولی گاهی شخص متوجه این مشکل نمی شود و به همین دلیل لثه ها عقب می روند.

چرا عقب رفتگی لثه به وجود می آید؟

بعضی از بیماری های دهان و دندان باعث می شوند که عفونت هایی در دهان ایجاد شده و این عفونت ها بافت های لثه و استخوانی را که دندان را نگه می دارد، از بین می برد. یکی از دلایل مهم آن، دیابت نوع دو است. دیابت باعث می شود عفونت ها و باکتری ها در دهان ایجاد شده و همچنین باعث بیماری‌های دهان خواهد شد. گاهی جراحی های دهان در اشخاصی که دیابتی هستند زود بهبود پیدا نکرده و خشکی دهان ممکن است باعث ایجاد باکتری در دهان شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  علائم و نشانه های کبد چرب چیست | تشخیص کبد چرب

طبق مطالعات انجام شده ۳۰ درصد از افراد به شکل ارثی و ژنتیکی به بیماری عقب رفتگی لثه دچار می شوند، شاید تصور کنید مسواک کردن به صورت خشن باعث می شود دندان و دهان شما تمیز شود، ولی کاملاً اشتباه تصور می کنید زیرا این کار نه تنها دندان‌های شما را تمیز نمی کند بلکه به مینای دندان آسیب رسانده و باعث عقب رفتگی لثه می شود.

موارد مهمی که باعث عقب رفتگی لثه می شوند عبارتند از:

  • در صورتی که دندان ها خوب تمیز نشود، باعث تشکیل پلاک و جرم در روی دندان‌ها شده و این جرم ها هم باعث تحلیل رفتن لثه می شوند.
  •  تغییر هورمونی مثل رسیدن به سن بلوغ، یائسگی و بارداری باعث این مشکل خواهد شد.
  • افرادی که مواد مخدر و یا تنباکو استفاده می‌کنند، روی دندان‌هایشان پلاک و جرم بیشتری وجود دارد و همین مساله هم باعث تحلیل رفتن لثه آنها خواهد شد.
  • دندان هایی که در روی آنها فشار زیادی باشد، دچار سایش شده و تحلیل می روند.
  • دندان هایی که کج هستند و درست در روی هم قرار ندارند، فشار بیشتری در روی استخوان و لثه ی اطراف بافت دندان وارد شده و باعث تحلیل رفتن لثه خواهد شد.

بیماری تحلیل لثه چه علائمی دارد؟

همانطور که در ابتدا هم گفتیم، تحلیل رفتن لثه گاهی آنقدر آهسته و آرام ایجاد می‌شود که بیمار نمی تواند مشکل را تشخیص دهد ولی نشانه های مهمی دارد که می توانید متوجه این بیماری شوید:

  •  ظاهر دندان ها می تواند نشان دهنده تشخیص بیماری باشد.
  • تحلیل رفتن لثه کم کم باعث می شود بافت لثه سست شده و به استخوان های فک آسیب برسد. به این ترتیب دندان ها آسیب دیده شده و از بین می رود.
  • افرادی که با این مشکل روبرو هستند گرما و سرما را کاملاً حس می کنند.
  • دهان این اشخاص بوی بدی می دهد.
  • دچار خونریزی دندان می شوند.
  • دندان ها دچار شکستگی خواهد شد.
  • در صورت تحلیل رفتن لثه، شاهد پوسیدگی دندان ها می شوید.

چگونه می توان تحلیل رفتن لثه را درمان کرد؟

تحلیل رفتن لثه، معمولاً راهکار خاصی ندارد ولی پزشکان به بیمار توصیه می‌کنند که از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند ولی اگر شدت عقب رفتگی لثه زیاد باشد راه های درمانی آن عبارت هستند از:

  1.  برای کم کردن بیرون زدگی لثه، از محصولات پیونددهنده دنتین استفاده می کنند. این محصولات می تواند در روی عصب دندان اثر بگذارد و باعث خواهد شد که حساسیت دندان ها نسبت به عوامل محیطی و گرما و سرما کم شود.
  2. برای اینکه ریشه دندان را پوشش دهند از رزین های کامپوزیتی استفاده می شود.
  3. پرسلان یا همان کامپوزیت صورتی یکی از روش های مؤثر جهت پوشاندن شکاف های لثه است.
  4. برای پوشش دادن قسمتی از دندان که به دلیل تحلیل لثه به عقب رفته، از ونیر متحرک استفاده می کنند که بسیار هم تأثیرگذار و مناسب است. ونیرها از جنس اکرلیک و یا سیلیکونی می باشند.
  5.  یکی دیگر از راه‌های درمانی جهت بهتر کردن وضعیت دندان ها، ارتودنسی است که باعث می‌شود دندان ها به شکل منظم و مرتب در جایی خودشان قرار بگیرند.
  6. گاهی ممکن است پزشک متخصص مجبور شود با پیوند زدن بافت هایی از قسمت های دیگر بدن بیمار، عقب رفتگی لثه را پوشش دهد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  استخرهای شنا باعث چه بیماری می شود | انتقال بیماری های پوستی

چگونه می توان از عقب رفتگی لثه جلوگیری کرد؟

باید به این نکته مهم توجه کنید که بعضی از عواملی که باعث عقب رفتگی لثه می شوند به راحتی قابل پیشگیری هستند و شما می توانید بیماری را کنترل کنید. همانطور که در ابتدا هم گفتیم استفاده از مسواک های سخت و رعایت نکردن بهداشت دهان، می تواند مهمترین عامل بیماری عقب رفتگی لثه باشد. برای اینکه از این مورد جلوگیری کنید، می‌توانید از مسواک های نرم و مناسب استفاده کنید و فشار زیادی هم به لثه ها وارد نکنید. باید منظم مسواک زده تا پلاک و جرم بر روی دندان های شما ایجاد نشود.

درمان های خانگی جهت درمان عقب رفتگی لثه

علاوه بر روش های درمانی که برای عقب رفتگی لثه نام بردیم، روش های خانگی هم وجود دارد که معمولا افراد از آن برای رفع مشکل تحلیل لثه استفاده می‌کنند که این روش ها عبارتند از:

  1. می توانید با مریم گلی، لثه را ماساژ داده و دهان را با عصاره مریم گلی، بشویید. این کار باعث خواهد شد تا عقب رفتگی لثه درمان شود.
  2. برای از بین بردن باکتری های داخل دهان، از روغن کنجد استفاده کنید. برای اینکار، روغن کنجد را چند دقیقه در دهان خود نگه دارید. انجام این کار برای ۲ یا ۳ بار در هفته مؤثر است.
  3. برای درمان عقب رفتگی لثه، دهان خود را با آلوئه ورا به شستشو دهید.
  4. برای اینکه جرم ها و میکروب های داخل دهانتان از بین برود، استفاده از روغن درخت چای بسیار مؤثر است. برای این کار می توانید روغن درخت چای را مثل خمیر دندان در روی مسواک زده و با آن دندان ها را شستشو دهید.
  5. اکالیپتوس خاصیت ضد میکروبی دارد و باعث می شود باکتری های داخل دهان از بین رفته و بیماری تحلیل لثه درمان شود.

عقب رفتگی لثه

سخن پایانی

گاهی ممکن است لثه به طرف عقب رفته و یا فرسوده شوند و این باعث می شود بافت صورتی رنگی که باعث پوشیده شدن دندان ها شده، عقب رفته و شما ریشه دندان ها را مشاهده کنید. در این بیماری، ریشه دندان کاملاً دیده می شود و مشکلاتی برای دهان و دندان شخص به وجود می آید. افرادی که بهداشت دندان را رعایت نمی کنند ممکن است با این مشکل روبرو شوند. مسواک های سخت و زبر و مسواک کردن به روش خشن، می تواند باعث التهاب بافت و سایش لثه ها شود. البته عوامل وراثتی هم می تواند در بروز این بیماری مؤثر باشد. در صورتی که با این مشکل روبرو شدید حتماً سریعاً درمان را شروع کنید تا از پیشرفت آن جلوگیری کرده باشید.

عقب رفتگی لثه چرا رخ می دهد و چگونه درمان می شود ؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

چگونه می توان از عقب رفتگی لثه جلوگیری کرد؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا