
سنگ تراورتن چه تفاوت هایی با سنگ گرانیت دارد؟


سنگ تراورتن و سنگ گرانیت، دو سنگ بسیار پرکاربرد در صنعت ساختمان میباشند. تفاوت این سنگها در مقاومت، هزینه، ظاهر و… است. برای بازسازی و همچنین ساختن ساختمان از سنگهای زیادی استفاده میشود. رایجترین آنها که برای کف ساختمان و یا به وجود آوردن نماهای رومی مورد استفاده قرار می گیرد، سنگ گرانیت و سنگ تراورتن می باشد. این سنگها هر کدام دارای ویژگی خاصی بوده و با هم کاملاً فرق میکنند. در این مقاله از ایبک میخواهیم شما را با تفاوت سنگ تراورتن و همچنین سنگ گرانیت آشنا کرده و ویژگیهای این سنگها را برایتان توضیح دهیم.
سنگ تراورتن چیست؟
وقتی رسوباتی که از املاح آب دریا و رودخانهها ناشی میشود انباشته شوند، باعث خواهند شد که سنگهای رسوبی یا همان سنگ تراورتن تشکیل شود. اکثر این سنگها به رنگ طوسی و یا سفید دیده میشود. ساختار این سنگها به شکل لایه لایه بوده و لایههای آن به صورت افقی و خطی در روی هم قرار میگیرند. سنگهای تراورتن دارای طول عمر و مقاومت زیادی هستند که در صنعت مصالح ساختمانی از آنها استفاده میشود.
سنگهای تراورتن چه ویژگیهایی دارند؟
مهم ترین ویژگیهای این سنگها عبارتند از:
- تراورتن دارای ساختار و بافت کاملاً متفاوتی بوده که باعث جلوه زیبای این سنگ میشود.
- تراورتن عایق گرما میباشد و به همین دلیل تبدیل به یک سنگ خنک شده که در بعضی از قسمتهای ساختمان هم به دلیل این ویژگی مورد استفاده قرار میگیرد.
- وقتی این سنگها در برابر تابش زیاد نور خورشید قرار بگیرد، ویژگی خود را به راحتی از دست نداده ولی فقط ممکن است رنگ ها و لکههایی در روی آن دیده شود که میتوانید با شستن، آنها را به راحتی برطرف کنید.
- سنگ تراورتن در مقابل گرما و سروصدا، عایق و نارسانا میباشد.
بافت و رنگ سنگهای تراورتن
همانطور که گفتیم سنگ تراورتن سنگی متخلخل و سخت بوده که معمولاً به رنگ سفید است و از CaCO3 یا همان کربنات کلسیم، درست شده است. این سنگ از رسوبگذاری آب ها مخصوصاً آب رودخانهها و چشمه آب گرم، تشکیل میشود. میتوان گفت سنگ تراورتن، سنگی سخت و نیمه بلوری بوده که به دلیل ناخالصیهای خود مانند ترکیبات آهن و ناخالصیهای دیگر، دارای رنگهای مختلف و بافت نواری زیبا میباشد.
رنگ این سنگها معمولاً سفید، سیاه، خاکستری، زرد، قهوهای، لیمویی و یا کرم میباشد که به شکل اتفاقی دارای رگههایی بوده و گاهی هم بدون رگه هستند.
انواع سنگ های تراورتن
سنگ تراورتن انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- سنگ تراورتن آب گرم
- سنگ تراورتن حاجی آباد
- سنگ تراورتن دره بخاری
- تراورتن سیلور آذرشهر
- تراورتن سیلور تکاب
- سنگ تراورتن شکلاتی تجره
- سنگ تراورتن عباس آباد
سنگهای تراورتن چه کاربردهایی دارند؟
از سنگهای تراورتن به دو صورت پر نشده و پر شده استفاده میشود. سنگ هایی که پر شده باشند در جاهایی از ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند که آبریزش در آنجا کم باشد. البته به طور کلی بهتر است که از سنگ تراورتن در دستشویی، توالت، حمام و آشپزخانه استفاده نکنید و استفاده از آن در مکانهای دیگر مشکلی ندارد. بیشتر مواقع از این سنگها در نمای بیرون ساختمان، روکار داخل و همچنین برای سنگ فرش کف استفاده می شود.
سنگ تراورتن چه معایبی دارد؟
این سنگها علاوه بر مزایای زیادی که دارند دارای معایبی هم هستند که مهمترین آنها موارد زیر هستند:
- رنگ و طرح یکنواختی ندارند.
- در مقابل سرما مقاومت کمی دارند.
- دارای جذب آب بالا میباشند.
- بعضی از بافت ها و رنگ های این سنگها، به دلیل خاص بودن نسبت به بافتهایی که سادهتر هستند، قیمت بیشتری دارند.
معادن سنگ تراورتن
در کشور ما برای استخراج تراورتن، معدنهای زیادی وجود دارد که بزرگترین منابع این سنگ ها در خاورمیانه محسوب میشوند. کانون تولید سنگ تراورتن شهرستان محلات بوده و تقریباً بیشتر از نصف ماده تراورتن ایران در معادن این شهرستان استخراج میشود. این معدن باعث شده که در این زمینه ۶۰۰۰ شغل ایجاد شود. معادن معروف این شهرستان تراورتن آتش کوه، تراورتن عباس آباد و حاجی آباد میباشد.
سنگ گرانیت چیست؟
سنگ گرانیت جزو سنگهایی است که در فوران آتش فشان، وقتی مواد مذاب سرد میشود از داخل زمین به طرف سطح زمین سرک کشیده و پیدا میشود. دیده شدن و خارج کردن سنگهای گرانیت که جزو سنگهای آذرین محسوب میشوند از زمین، کاری صعب الوصول و سخت است. تفاوت مهم سنگ گرانیت و سنگ تراورتن در روش تشکیل شدن آنها میباشد.
وقتی گدازههای آتش در اثر گذشت مدت طولانی در اعماق زمین، سرد میشوند، سنگ گرانیت تشکیل خواهد شد و به همین دلیل این سنگها دارای مقاومت زیادی هستند و جزو سنگهای سخت و سفت محسوب میشوند. در نتیجه برش دادن و قطعه قطعه کردن این سنگها، زمانبر و سخت است زیرا سنگ گرانیت به دلیل عدم قابلیت نفوذ پذیری و مقاومت زیاد، با ضربات و فشارهای مختلف شکل خود را به راحتی از دست نخواهد داد.
لازم است که بدانید بعد از الماس، سنگ گرانیت از جهت مقاومت و سختی در رده دوم قرار دارد و به راحتی شکسته نشده و ترک نمیخورد. پس اگر میخواهید یک نمای مناسب و سخت برای ساختمان خود انتخاب کنید، توصیه میکنیم از سنگ گرانیت استفاده کنید. این سنگها به دلیل ویژگیهای متفاوت و خاص خود میتوانند برای سالهای زیاد کار کرده و کیفیت خود را هم از دست نمیدهند.
بافت و رنگ سنگ گرانیت
بافت سنگ گرانیت دانهای بوده که اندازههای آن از متوسط تا درشت میباشند. در بعضی از بافتهای این سنگ، بلورهای کوارتز به صورت کرمی شکل، در مابین فضاهای کوچک پلاژیوکلازها رشد کرده که به آنها بافت میرمکیتی هم میگویند.
این سنگها رنگهای خاصی دارند که رنگ خاص آنها به علت کانی هایی میباشد که باعث ساختن این سنگها میشود. رنگ سنگهای گرانیت معمولاً خاکستری، سیاه، سبز، آبی، قرمز و سفید صورتی میباشد.
انواع سنگهای گرانیت
سنگهای گرانیت هم در انواع مختلفی هستند که عبارتند از:
- سنگ گرانیت پرتقالی
- سنگ گرانیت خرم دره
- سبز اردستان
- مروارید مشهد
ویژگیهای مهم سنگهای گرانیت چیست؟
سنگهای گرانیت همانطور که گفتیم بسیار مقاوم و سخت بوده و ویژگیهای زیادی دارند که مهمترین آنها عبارتند از:
- سنگهای گرانیت دارای مقاومت زیادی بوده و به همین دلیل میتوان از آنها برای مکانهای مختلف در ساختمان استفاده کرد. مخصوصاً برای نمای ساختمان مناسب بوده و کاربرد دارد.
- گرانیت در مقابل آب، نفوذ ناپذیری کمی داشته و به همین دلیل میتوان در جاهای مرطوب از آن استفاده کرد. این سنگ در مکانهایی مثل حمام و سرویس بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.
- سنگهای گرانیت مقاومت زیادی در مقابل متریالهای شیمیایی، حرارت، گرما و گرد و خاک داشته و ویژگیهای آن در مقابل این عوامل، به هیچ وجه تغییر نمیکند و دچار خراش و شکستگی هم نمیشود.
- سنگهای گرانیت در رنگهای مختلفی وجود دارند که بعضی از آنها قهوهای، آبی، سیاه و حتی گاهی هم سبز میباشند.
نکته مهم: سنگ گرانیت دارای جذب و همچنین انتشار انواع امواج میباشد به همین علت نباید آن را در جاهایی که اشعهها و امواج خطرناک مانند امواج رادیو اکتیو، اشعه ایکس و گاما وجود دارد قرار بدهید زیرا اگر این کار را بکنید ممکن است مشکلات زیادی برای سلامت افراد ایجاد شود.
معایب سنگ گرانیت چیست؟
سنگهای گرانیت در کنار مزایای زیادی که دارند معایبی هم دارند که مهمترین آنها عبارتند از:
- سنگ گرانیتی به دلیل چسبندگی به ملات، نمی تواند ایدهآل باشد.
- این سنگها عایق صوت و حرارت نبوده و باعث میشود انرژی در ساختمان به هدر برود.
- نصب این سنگ به دلیل اینکه برای چسبیدن آن، از ملات استفاده میکنند، به زمان نیاز دارد.
- سنگ گرانیت وزن بالایی داشته و اگر بخواهید در نمای ساختمان از آن استفاده کنید بر ساختمان بار مرده وارد میکند.
سنگ تراورتن و سنگ گرانیت چه تفاوتهایی با هم دارند؟
سنگهای گرانیت و تراورتن تفاوت های زیادی با هم دارند که شما را با مهمترین آنها آشنا میکنیم:
- سنگهای تراورتن دارای حفره بوده ولی سنگ گرانیت بر خلاف آن حفره نداشته و دارای قسمتهای توخالی هم نمی باشد.
- سنگهای گرانیت نسبت به سنگهای تراورتن گرانتر هستند زیرا استخراج آنها بسیار سخت است.
- سنگهای تراورتن را به راحتی میتوان برش داد و سطح آنها را صیقلی و صاف کرد ولی سنگ گرانیتی سخت بوده و به راحتی برش داده نمیشوند.
- سنگهای گرانیتی در اثر سرد شدن مذاب و در اعماق زمین به وجود میآید در صورتی که سنگ تراورتن به این صورت نبوده و معمولاً از انباشته شدن رسوبات در کنار غارها و سطح زمین تشکیل میشود.
برای نمای خارج ساختمان کدام سنگ مناسبتر است؟
همانطور که گفتیم سنگ تراورتن در مقابل اشعه خورشید، رطوبت، سرما و گرما نسبت به سنگهای دیگر دارای مقاومت بیشتری میباشد البته بعضی از گرانیتها هم این خاصیت را دارند ولی رطوبت هوا باعث میشود که کانی آهن در سنگ اکسید شده و سنگ ظاهری نازیبا بگیرد. البته در بعضی از سنگ هایی که دارای رنگ تیره هستند نور خورشید میتواند باعث تغییر رنگ سنگ شود.
از جهت قیمت باید بگوییم که قیمت سنگ گرانیت بالاتر از سنگ تراورتن بوده و این به دلیل استخراج پرهزینه آن میباشد.

سنگ تراورتن چه تفاوت هایی با سنگ گرانیت دارد؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
ویژگیهای مهم سنگهای گرانیت چیست؟
