علائم و نشانه های کبد چرب چیست | تشخیص کبد چرب
کبد چرب یکی از بیماری های بسیار شایع در جهان است و جزو بیماری های قرن ۲۱ محسوب می شود که در اثر جمع شدن و رسوب بیش از اندازه چربی در بافت های کبد به وجود میآید. این جمع شدن چربی در کبد باعث می شود که در فعالیت طبیعی کبد اختلالاتی به وجود آمده و این هم باعث نارسایی کبد خواهد شد. علائم این بیماری برای همه یکسان نبوده ولی بعضی ها از نشانه های کبد چرب بین افراد مشترک می باشد. چربی به مقدار کم در کبد طبیعی است ولی در صورتی که این چربی بیشتر از ۵ الی ۱۰ درصد وزن کبد را شامل شود، می گوییم که شخص به کبد چرب مبتلا شده است، یعنی کبد قادر به شکستن چربی ها نبوده و چربی در آن رسوب می کند.
در مورد کبد چرب بیشتر بدانید.
همانطور که گفتیم وجود چربی در کبد طبیعی بوده ولی اگر این چربی بیشتر از ۵ الی ۱۰ درصد از وزن کبد را تشکیل دهد، آنگاه شما به بیماری چربی کبد و یا کبد چرب مبتلا شده اید. به طور کلی باید بگوییم که کبد چرب به دو نوع کبد چرب الکلی و غیر الکلی تقسیم می شود. این بیماری مانند بیماری های دیگر علائم خاصی دارد که شما می توانید از دو راه آن را تشخیص بدهید:
- بررسی علامت های بیماری کبد چرب
- آزمایش های تشخیصی
اگر این بیماری در ابتدا تشخیص داده شود بسیار راحتتر میتوان آن را درمان کرد، زیرا رعایت رژیم غذایی و مصرف بعضی از داروها می تواند کبد را به حالت طبیعی باز گرداند.
کبد چرب در دوران بارداری
کبد چرب در دوران بارداری بسیار نادر است. ممکن است در دوران بارداری چربی در کبد مادر تولید شود و این باعث خطرات جدی برای جنین و مادر می شود و حتی شاید باعث نارسایی کبد در جنین و مادر شود و در نتیجه باعث عفونت های شدید نارسایی کلیه و گاهی هم خونریزی کلیه خواهد شد.
هنوز پزشکان به دلیل کبد چرب بارداری پی نبرده اند ولی احتمال میدهند که تغییرات هورمونی در بدن باعث بروز این مشکل شوند. بعد از اینکه کبد چرب بارداری تشخیص داده شد باید سریعاً مادر سزاریان شده و حتماً برای چند روز تحت مراقبتهای ویژه قرار بگیرد. البته گاهی ممکن است کبد بعد از چند هفته دوباره به حالت طبیعی خود برگردد.
علائم کبد چرب چیست؟
در صورتی که علائم کبد چرب را تشخیص دهید سریعتر می توانید دوره درمان را شروع کنید. البته علائم این بیماری در اشخاص کاملاً متفاوت است. علائم کبد چرب در خانم ها در شرایط بارداری و حتی شرایط عادی، با علائم کبد چرب در آقایان و کودکان کاملاً متفاوت است. به طور مثال در آقایان بزرگ شدن سینه ممکن است یکی از علائم کبد چرب باشد.
زرد شدن صورت یکی از علائم کبد چرب
علائم این بیماری در صورت، به راحتی قابل تشخیص است زیرا شما آن را دیده و متوجه بیماری می شوید. زرد شدن پوست بیمار یا همان یرقان یکی از علائم مهم کبد چرب می باشد. اگر شما دچار کبد چرب شده باشید، سفیدی چشمتان هم به زردی می زند. پس می توان گفت یکی دیگر از علائم این بیماری زرد شدن سفیدی چشم است. اگر شخص دارای رنگ پریده باشد، این هم می تواند نشانه کبد چرب و یا بیماری کم خونی باشد و البته دقت داشته باشید ممکن است این علامت ها با علائم بیماری های دیگر شباهت داشته باشد، پس آن ها را با هم اشتباه نگیرید. گاهی ممکن است داشتن کم خونی در بیمار به دلیل عملکرد کبد باشد که به شکل کم خونی بروز می کند. یکی دیگر از علائم این بیماری، قرمز شدن کف دست است.
نشانه های مهم کبد چرب
کبد چرب با نشانه هایی همراه است که مهمترین آنها عبارتند از:
- ریزش شدید موی سر
- زرد بودن زبان
- وجود لک و کک مک در صورت
- پرش پلک راست
- ضعف بدن به همراه گیجی
- رفلاکس گوارش و ترش کردن
- بدمزه بودن و تلخ بودن دهان در هنگام صبحگاه
- جوش روی بازو، پشت کمر و صورت
- خونریزی های عادت ماهیانه در خانم ها
- پرخاشگری و عصبانیت
- کاهش اشتها به دلیل تهوع، کاهش وزن
- درد در سمت راست و یا مرکز شکم
- سوزن سوزن شدن دست و پا
- بد بو شدن عرق بدن
- احساس بی حالی و خستگی مداوم
مواردی را که برایتان نام بردیم بعضی از علائم کبد چرب بوده و اگر این علائم شدید بود باید سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید. ولی به این نکته مهم توجه کنید تا هنگامی که آزمایش لازم را انجام نداده اید از داروهای کبد چرب استفاده نکنید. ولی میتوان از درمان های خانگی و داروهای گیاهی برای کبد چرب استفاده کرد.
چگونه می توان کبد چرب را تشخیص داد؟
معمولاً پزشک با معاینات اولیه می تواند کبد چرب را تشخیص دهد ولی اگر موفق به تشخیص بیماری نشد، باید حتماً آزمایش خون و یا سونوگرافی انجام بگیرد که برای تشخیص کبد چرب بسیار تأثیر گذار است.
آزمایش برای تشخیص کبد چرب
آزمایشات لازم برای تشخیص کید چرب عبارتند از:
- آزمایش خون برای تشخیص بیماری کبد چرب: در این آزمایش زیاد شدن آنزیم های کبد می تواند از علائم و نشانه های بیماری کبد چرب باشد.
- سونوگرافی: در سونوگرافی، کبد چرب نشان داده می شود و این بهترین راه برای تشخیص بیماری می باشد.
- بیوپسی: بیوپسی یا نمونه برداری آخرین و نهایی ترین راه برای تأیید بیماری کبد چرب است. معمولاً وقتی این آزمایش را انجام میدهند که سایر دلایل پذیرفته نشده باشد. در نمونه برداری، کبد را به صورت موضعی بی حس کرده و پزشک به وسیله سوزن، قسمت کوچکی از کبد را خارج می کند و سلولهای آسیب دیده کبد را بررسی میکند و به این صورت کبد چرب را تشخیص می دهد.
انواع کبد چرب
کبد چرب به طور کلی به سه گروه تقسیم می شود:
- کبد چرب گرید یک
- کبد چرب گرید دو
- کبد چرب گرید سه
بیماری نامحسوس کبد چرب
ممکن است این بیماری کاملاً نامحسوس باشد و شما هیچ علائمی را هم مشاهده نکنید. در اینصورت برای اینکه بفهمید آیا دچار این بیماری هستید یا خیر؟ حتماً باید آزمایش بدهید. سونوگرافی و یا آزمایش نشان می دهد که آیا شخص به این بیماری مبتلا شده است یا خیر؟ و مقدار پیشرفت این بیماری را هم مشخص می کند.
کبد چرب بین گرید ۱ تا گرید ۳ تشخیص داده می شود. البته این بیماری در مراحل اولیه ممکن است نشانه مشخص و معینی نداشته باشد ولی در اوایل بیماری به راحتی می توان آن را درمان کرد. کبد چرب جزو بیماری هایی است که در ابتدای بیماری، علائمی از خود بروز نمی دهد. در هر کدام از مراحلی که نام بردیم درمان کبد چرب با هم فرق می کند، مثلاً درمان کبد چرب از نوع گرید ۲ با گرید ۳ کاملاً متفاوت است.
گاهی می توان از راه روش های خانگی مشکل کبد چرب را درمان کرد. مثلاً درمان کبد چرب با عسل، خاکشیر و یا زردچوبه راه های مناسبی می باشند ولی اگر کبد چرب در فرد وخیم باشد داروی گیاهی کارساز نبوده و حتماً باید از داروهای کبد استفاده کنید. هیچگاه خودسرانه داروی کبد چرب را مصرف نکنید و برای این کار به پزشک مراجعه کنید. تشخیص کبد چرب در مرحله ابتدایی از اهمیت زیادی برخوردار است. دقت داشته باشید کبد چرب را حتماً جدی بگیرید زیرا ممکن است عواقب بسیار جبران ناپذیری برای شما به همراه داشته باشد. کبد چرب بیماری نامحسوس و خطرناکی است که میتوان به راحتی با رعایت رژیم غذایی از آن پیشگیری کرد.
آشنایی با کبد چرب گرید ۲
قبل از اینکه شما را با کبد چرب گرید ۲ آشنا کنیم، ابتدا علائم آن را برایتان بیان می کنیم. بعد از دستگاه گوارش اولین مکانی که از آن خون عبور می کند، کبد است. اگر شما رژیم غذایی مناسبی نداشته باشید، دچار بیماری هایی مثل کبد چرب خواهید شد. اگر فرد خوش شانس بوده و علائم را مشاهده کند میتواند سریعاً برای درمان این بیماری اقدام کند.
کبد چرب گرید ۲ چه علائمی دارد؟
یکی از علائم مهم کبد چرب گرید۲، بی حالی و خستگی فرد است و گاهی ممکن است با بی اشتهایی، کاهش وزن، درد در سمت راست و مرکز شکم، حالت تهوع، ورم پاها یا شکم و خارش همراه باشد.
وقتی چربی به مقدار زیاد در کبد جمع شده باشد، باعث التهاب در کبد شده و این می تواند باعث بروز هپاتیت شود. چربی در بیماری کبد چرب گرید ۲ به شکل تری گلیسیرید در بدن فرد ذخیره شده و این چربی باعث می شود، محتویات سلولی بدن جابجا شده و از کار بیفتد.
علائم کبد چرب گرید ۲ از کبد چرب گرید ۱ بسیار بیشتر است و با سرعت بیشتری هم ظاهر خواهد شد، به همین دلیل است که گرید ۲ دارای خطرات بیشتر و جدی تری است و حتماً برای درمان کبد چرب گرید ۲، شما باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر شما جزو کسانی هستید که به این بیماری مبتلا شده اید توصیه می کنیم عادات نادرست غذایی خود را تغییر بدهید و به فکر درمان بیماری باشید. مهم ترین نکته برای درمان کبد چرب، مصرف نکردن الکل است. الکل باعث می شود که کبد چرب گرید ۲ با سرعت زیاد رشد کند. دقت کنید که دارو برای کبد چرب گرید ۲ باید به وسیله پزشک تجویز شود و هیچ گاه به شکل خودسرانه داروی کبد چرب، مصرف نکنید.
کبد چرب گرید ۲ را شما به وسیله طب سنتی نمی توانید درمان کنید و باید حتماً رژیم غذایی مناسب رعایت شود. درمان های خانگی برای کبد چرب گرید ۲ مثل کبد چرب گرید ۱ بوده که باید همراه با داروی کبد چرب تجویز شود.
رژیم غذایی مناسب برای کبد چرب
همانطور که گفتیم افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا هستند استفاده از رژیم غذایی مناسب می تواند به بهبود بیماری آنها کمک کند. رژیم غذایی مناسب برای درمان بیماری کبد چرب عبارت می باشد از:
- حتماً روزی ۸ لیوان آب بنوشید.
- از غذاهای فست فودی پرهیز کنید.
- استفاده از غذاهای فیبردار، میوه و سبزیجات را افزایش دهید.
- مصرف کربوهیدرات و مواد نشاسته ای را کاهش دهید.
- از محصولات سویا مانند پنیر و شیر سویا استفاده کنید.
- لبنیات، خامه، پنیر، شیر مصرف نکنید.
- از منابع ویتامین C و همچنین سلنیوم استفاده کنید.
- از مصرف نوشابه بپرهیزید.
- آب سبزیجات مصرف کنید.
- مواد غذایی مانند: چای سبز، کلم بروکلی، سیر، گردو، بادام زمینی، امگا ۳ و.. را در سبد غذایی خود بگنجانید.
غذاهای شور و سرخ شده کالری بدن فرد را افزایش میدهد و میتواند افزایش وزن را به دنبال داشته باشد. گوشت قرمز دارای چربی اشباع شده بوده و برای افرادی که دچار بیماری کبد چرب هستند، مضر می باشد. باید مرغ، ماهی و گوشت سفید را جایگزین گوشت قرمز کرد.
علائم و نشانه های کبد چرب چیست؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
تشخیص کبد چرب