خدمات پرستاری و مراقبتی

استرس پرستار سالمند چیست و چگونه می توان آن را مدیریت کرد؟

استرس پرستار سالمند نکته بسیار قابل تأملی است. پرستاری و مراقبت به عنوان یک شغل پر استرس محسوب می شود. تغییراتی که در بیمار ایجاد شده و یا مشکلاتی که احتمال دارد جان سالمند را تهدید کند و گاهی موقعیت های اورژانسی که پرستار را وادار می کند سریع و صحیح تصمیم‌گیری کند، همه اینها باعث استرس می شود. ممکن است شما خودتان از سالمند مراقبت کرده و احتمالاً تجربه ای هم در مورد پرستاری از سالمند نداشته باشید. این بی تجربگی می‌تواند کار را سخت تر کرده و شما را بیشتر دچار استرس کند.

استرس پرستار های خانگی

پرستار سالمندی که در این کار آموزش لازم را ندیده و بدون گرفتن حقوق مسئولیت پرستاری از سالمند را بر عهده می گیرد، دچار استرس های زیادی هم خواهد شد. این پرستاران باید بدانند که چگونه می توانند استرس خود را مدیریت کنند زیرا در غیر این صورت قادر به مراقبت از سالمند نبوده و خودشان نیز آسیب خواهند دید.

در بیشتر موارد اعضای خانواده مانند یک پرستار مراقبت از سالمند را برعهده می‌گیرند و شادی و سلامتی خود را فدای راحتی والدینشان می کنند. این اشخاص باید مورد تقدیر همه مردم قرار بگیرند، زیرا قهرمانان واقعی اینها هستند. باید برای این پرستاران ابزار هایی در نظر گرفته شود تا بتوانند به زندگی خودشان هم رسیدگی کنند. اعضای خانواده گاهی طولانی مدت و یا گاهی هم موقت، پرستاری از سالمند را برعهده می گیرند و باید در کنار اینکار، به زندگی خودشان هم رسیدگی کنند.

این پرستاران علاوه بر اینکه باید استرس شان را مدیریت کنند، بلکه باید از زندگی لذت برده و مراقب سلامتی خودشان هم باشند. امروز افرادی که پرستاری از سالمند خود را عهده دار می شوند، بسیار قابل توجه هستند. طبق مطالعاتی که انجام شده در آمریکا بیشتر از ۶۵ میلیون آمریکایی از سالمند خود مراقبت می کنند که این تعداد حدود ۳۰ درصد از جمعیت آمریکا را تشکیل می دهد. بعضی از آنها تمام وقت و بعضی هم نیمه وقت از سالمند مراقبت می کنند.

استرس پرستار سالمند

استرس پرستار سالمند

درست است که خوب بودن حال سالمندی که شما از او مراقبت می کنید برای شما بهترین پاداش است و می‌تواند احساس خوبی به شما بدهد ولی به این نکته توجه کنید که یک پرستار ممکن است احساسات زیادی را تجربه کند. به مرور زمان ممکن است شما با مشکلات سالمند درگیر شوید و این کاملاً طبیعی است که در این صورت دچار غم و اندوه، تنهایی، خستگی، ناامیدی و گاهی هم عصبانیت شوید. در اصل استرس پرستار سالمند همان فشارهای جسمی و روحی بوده که در پرستاران شایع است. افرادی که این استرس را تجربه کرده اند ممکن است در برابر مشکلات بسیار آسیب پذیرتر باشند.

چه عواملی می تواند استرس پرستار را بیشتر کند؟

گاهی ممکن است بعضی از عوامل باعث شود شما دچار استرس بیشتری شوید این موارد عبارتند از:

  • زندگی کردن با سالمندی که شما از او مراقبت می کنید.
  • منزوی بودن و دور از اجتماع بودن
  • افسردگی داشتن
  • مشکلات مالی
  • مراقبت از سالمند برای ساعت های طولانی
  • نداشتن مهارت برای مقابله با مشکلات
  • مجبور بودن برای انجام شغل پرستاری

استرس پرستاری چه علائمی دارد؟

دیده شده پرستاران به دلیل علاقه به شغل پرستاری و یا حتی علاقه مند بودن به سالمند، آنچنان در روی کار خود متمرکز می‌شوند که متوجه به خطر افتادن سلامتی خود نمی شوند. اگر این علائم را در خود مشاهده کردید، باید بدانید که دچار استرس پرستاری شده اید:

  1.  به طور مداوم احساس نگرانی کردن
  2. خستگی های دائمی
  3. خواب ناکافی
  4. کاهش و یا افزایش وزن
  5. مصرف مواد مخدر و یا الکل
  6. زود عصبانی شدن
  7. مشکلات جسمی مانند درد بدن و یا سردرد های مکرر
  8. از دست دادن علاقه به کارهایی که قبلاً از آن لذت می بردید.
  9. احساس اندوه و غم
  10. افسردگی
پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش های مناسب جهت ضدعفونی پستانک و شیشه شیر کودک

استرس زیاد، مخصوصاً برای مدت طولانی ممکن است سلامتی شما را به خطر بیندازد. پرستار سالمند احتمال دارد حتی بیشتر از دیگران علائم اضطراب و افسردگی را تجربه کند. علاوه بر این موارد نداشتن فعالیت بدنی زیاد و همچنین نداشتن یک رژیم غذایی متعادل، باعث می شود شما دچار مشکلات جسمی مثل دیابت و یا بیماری‌های قلبی شوید.

نکات مهم برای مدیریت استرس پرستار سالمند

بعضی از مسائل باعث می شود که حتی پرستار مقاوم هم تحت فشار قرار گرفته و به کمک دیگران نیاز پیدا کند. اگر در این مواقع پرستار سالمند از خود مراقبت نکند مسلماً نمی تواند از فرد دیگری هم خوب مراقبت کند.

گاهی سلامتی سالمند می تواند به پرستار آرامش خاطر بدهد. پرستار سالمند باید مطمئن باشد که اگر سالمند با بیماری درگیر نبود و یا دچار زوال عقل نشده بود، از مراقبت و عشق او احساس خوبی داشته و خود را مدیون پرستار می دانست و حتماً به خاطر خدماتی که پرستار انجام می دهد، از او تشکر می کرد.

پرستار سالمند به دلایل مختلفی ممکن است دچار استرس های زیادی شود برای مدیریت این استرس ها باید به موارد زیر توجه کند:

  1. پرستار باید تلاش‌ها و زحمات خود را تحسین کند.
  2. دوست بودن با یکی از اعضای خانواده سالمند می تواند از استرس پرستار کم کند.
  3. پرستار سالمند باید در صورت لزوم از دیگران کمک بگیرد.
  4. استراحت و مراقبت از خود، باید جزو برنامه های پرستار باشد.
  5. پرستار باید با دیگران صحبت کند.
  6. گذاشتن بعضی از کنترل ها می تواند برای کاهش استرس مفید باشد.
  7. پرستار سالمند باید به خود استراحت بدهد.
  8. برای خود اهدافی واقع‌ بینانه معین کند.
  9. به گروه های پشتیبانی بپیوندد.
  10. کیفیت خواب خود را بهبود ببخشد.
  11. درخواست مرخصی کند.

۱- پرستار باید تلاش ها و زحمات خود را تحسین کند.

اگر شما پرستاری از سالمند را عهده‌دار شده اید، باید به این نکته مهم توجه کنید که در صورت تمحید نکردن دیگران، باید خودتان راهی پیدا کنید تا به خود پاداش داده و کارهای خود را تأیید کنید. باید بدانید که شما شخص بسیار مفیدی بوده و می توانید به افراد دیگر کمک کنید. اگر در وضعیت سالمند تغییر ایجاد شده بود و بهبودی حاصل کرده بود، باید از این موارد یک لیست تهیه کنید و در هنگام خستگی آن لیست را نگاه کنید.

۲- دوست بودن با یکی از اعضای خانواده سالمند می تواند از استرس پرستار کم کند.

دوست بودن با اعضای خانواده سالمند می‌تواند از استرس پرستار کم کند. اگر رابطه نزدیکی با اعضای خانواده سالمند ندارید، می توانید با خانواده و دوستان خودتان صحبت کرده تا به وسیله تصدیق آنها از تلاش های شما، کمی از استرس تان کم شود.

۳- پرستار سالمند باید در صورت لزوم از دیگران کمک بگیرد.

اگر تمام مسئولیت ها را خودتان به عهده بگیرید و برای مراقبت از سالمند، هیچ استراحتی نداشته باشید، مطمئناً دچار استرس شده و به مرور هم افسرده می شوید. پرستار نباید تمام کارها را تنها انجام بدهد. بعضی از کارها نیاز به کمک دارد و شما باید از دیگران کمک بگیرید. دقت داشته باشید که کمک گرفتن از افراد دیگر، نشانه ضعف شما نبوده بلکه نشان می‌دهد که شما می خواهید با تلاش بیشتر، خدمات بهتری ارائه بدهید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  رفع یبوست نوزاد و کودک با بهترین روش های خانگی

۴- استراحت و مراقبت از خود، باید جزو برنامه های پرستار باشد.

ممکن است شرایط به صورتی باشد که گاهی پرستار نتواند خدمات لازم را به سالمند ارائه بدهد. در این صورت حتماً باید موضوع را با خانواده سالمند و دوستان مطرح کند و برای انجام بعضی از کارها مثل مراقبت از بیمار و یا آماده کردن غذای او، از آنها کمک بخواهد. در صورت نیاز، خانواده سالمند می توانند از مراکز مراقبت روزانه هم برای سالمند استفاده کنند.

نکته مهم: گاهی لازم است پرستار به خود استراحت داده و به فکر سلامتی خود باشد. در غیر این صورت ممکن است بیمار شود.

۵- پرستار باید با دیگران صحبت کند.

پرستار سالمند باید بداند که دیگران نمی‌دانند که او چه احساس‌ و چه نیازی دارد. به همین دلیل باید در مورد اتفاقاتی که برای سالمند و خود او می افتد به طور صریح با دیگران صحبت کند و اگر در مورد سالمند دچار نگرانی شده و یا نظراتی در مورد بهبودی اوضاع دارد، آنها را بیان کرده و با دیگران در میان بگذارد. حتی اگر مطمئن بود که آنها واکنش مثبتی نشان نمی دهند، باز هم باید این کار را انجام بدهد.

۶- کم کردن بعضی از کنترل ها می تواند برای کاهش استرس پرستار مفید باشد.

دقت داشته باشید که خیلی خوب است که پرستار کنترل امور را به دست بگیرد ولی این صحیح نیست که تمام جوانب مراقبت از سالمند را کنترل کرده و برای کوچکترین چیزی دستور داده و اصرار کند که تمام کارها به روش او انجام شود. این کار باعث می‌شود افراد رغبت زیادی به پرستار نداشته و پرستار دچار استرس شود.

۷- پرستار باید به خود استراحت بدهد.

پرستار سالمند معمولاً سرش بسیار شلوغ است و اوقات فراغتی ندارد. برای کاهش استرس، حتماً باید پرستار به خود استراحت داده و اوقات فراغتی برای خود فراهم کند و کارهایی را که ممکن است از آن لذت ببرد، انجام دهد.

۸- برای خود اهدافی واقع‌بینانه معین کند.

بهتر است که کارهای بزرگ خود را به مراحل کوچک تقسیم کرده تا بتوانید آنها را یکی یکی به انجام برسانید. اولویت بندی کردن کارها اهمیت زیادی دارد. یک لیست کوچک تهیه کرده و برنامه روزانه را در آن مشخص کنید.

۹- به گروه های پشتیبانی بپیوندد.

شاید عضو شدن در یک گروه پشتیبانی باعث ایجاد انگیزه و تشویق شما شود و می تواند در طی کردن مراحل دشوار، برایتان کمک خوبی باشد و گاهی هم به شما آموزش های لازم را بدهد.

۱۰- پرستار سالمند باید کیفیت خواب خود را بهبود ببخشید.

افرادی که دچار کمبود خواب هستند، ممکن است بعد از مدتی دچار مشکلات بسیار جدی شده و سلامتی آنها به خطر بیفتد. اگر نمی توانید شب را راحت بخوابید، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید و در صورتی که وقت برای خواب کافی ندارید، بهتر است کارهای خود را طوری برنامه ریزی کنید که وقت خواب داشته باشید.

استرس پرستار سالمند

۱۱- گاهی باید پرستار درخواست مرخصی کند.

اگر فشار کار شما آنقدر زیاد بود که احساس استرس و خستگی شدیدی می کردید، بهتر است گاهی اوقات مرخصی گرفته و ساعتی را هم در بیرون از خانه بمانید. مسلماً پرستار سالمند دچار خستگی و ضعف زیادی خواهد شد و مرخصی چند روزه می تواند برای تجدید قوا به شما کمک کند.

 

استرس پرستار سالمند چیست و چگونه می توان آن را مدیریت کرد؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نکات مهم برای مدیریت استرس پرستار سالمند

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا